Od 809 miliona eura za BIH, 60 posto se odnosi na povoljne kredite

Prezentirajući danas rezultate Donatorske konferencije održane 16. jula u Briselu, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Renzo Daviddi iznio je procjenu da se, od 809 miliona eura prikupljenih na konferenciji, 40 posto odnosi na grantove (nepovratna sredstava), a 60 posto sredstava odnosi se na povoljne kredite.

– Tačan omjer ne mogu reći, ali tokom donatorske konferencije bilježio sam obećanja koja su davali donatori i međunarodne finansijske institucije te prema tim bilješkama cijenim da su sredstava podijeljena 40 naprema 60 posto – istaknuo je Daviddi.

Naime na konferenciji koja je organizirana za prikupljanje sredstava za obnovu BiH i Srbije nakon katastrofalnih poplava predstavnici više od 60 država i 23 međunarodne organizacije kao i predstavnici civilnog društva i privatnog sektora obećali su 809,2 miliona eura za BiH, te 995,2 miliona eura za Srbiju da bi se zadovoljile finansijske potrebe za 2014. godinu koje u BiH iznose 650 miliona eura i 830 miliona eura u Srbiji.

– Ova sredstva namijenjena su za obnovu infrastrukture (škole, bolnice i druge javne ustanove), zbrinjavanje starijih osoba i osoba s invaliditetom koje su smještene u kolektivne centre te za prevenciju od poplava u budućnosti i pomoć malim i srednjim preduzećima – pojasnio je Daviddi.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*