Sarajevo: Ročište zatvoreno za javnost, Salihović napustio sudnicu

Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTVBiH) odlučila je da se javnost isključi iz današnjeg nastavka postupka protiv Gorana Salihovića, suspendovanog glavnog tužioca Tužilaštva BiH. Salihović je zbog toga, u pratnji advokata Rifata Konjića, napustio ročište.

Konjić je rekao za Fenu da je za današnje ročište zakazano saslušanje tužilaca – Bože Mihajlovića, Dubravka Čampare, Eldine Biuk i Mirze Hukeljića, te da je odlučeno da se i taj dio vodi ‘u tajnosti’, kao i da je iz najvećeg dijela dosadašnjeg toka postupka javnost bila isključena.

“Smatrano da je to apsolutno neprimjereno da se u ovakvom slučaju, koji se odnosi na glavnog tužioca ove države, postupak vodi isključivo u tajnosti, jer mi želimo i insistiramo da sva javnost BiH bude upoznata o tome da li je Goran Salihović kršio zakon, zloupotrebljavao položaj…”, istakao je Konjić.
On je rekao da su pomenuti tužioci već saslušani u Uredu disciplinskog tužioca VSTV-a BiH te da su oni dali “maksimalno korektne izjave”.

“Iz njihovih izjava se vidi o čemu se ovdje radi, a kako je u međuvremenu odlučeno da postupak bude tajan, Salihović je odlučio da u takvom postupku ne učestvuje, te je i meni kao svom punomoćniku naložio da ni ja ne učestvujem”, precizirao je advokat Konjić, naglasivši da će pomenuti tužioci biti pozvani kao svjedoci tuženog (Salihovića).
Ponovio je kako je “suština priče” da on i njegov klijent žele javan postupak, te da će na tome i nadalje insistirati.

Ured disciplinskog tužioca tereti Salihovića da je propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, omogućio vršenje dužnosti tužioca osobama koje za to nisu zakonom ovlaštene, miješao se u postupanje sudije ili tužioca…

Među prekršajima je navedeno i namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTV-a, te svojim ponašanjem doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Državnog tužiteljstva.

Salihović je navode disciplinskog tužioca odbacio kao netačne.

Uporedo s disciplinskim postupkom, Tužiteljstvo BiH vodi krivičnu istragu protiv Salihovića.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*