FBiH: Zatvorska kazna za negiranje genocida u Srebrenici

Zatvorska kazna za negiranje genocida u Srebrenici i svih pravosnažno presuđenih ratnih zločina u BiH uvest će se osam dana od objavljivanja u Službenim novinama Zakona o dopuni Krivičnog zakona FBiH, koji je na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojio Dom naroda Federalnog parlamenta.

“Suština dopuna odnosi na Glavu XV Krivičnog zakona /Djela protiv ustavnog poretka/ gdje se u članu 163. uz postojeći stav: Ko javno izaziva ili raspaljuje narodnosnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima koji žive u Federaciji, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do pet godina, dodaje novi stav: Ko krivično djelo iz prethodnog stava, učini javnim poricanjem ili opravdavanjem genocida, zločina protiv čovječnosti ili počinjenih ratnih zločina utvrđenih pravosnažnom odlukom Međunarodnog suda pravde, Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ili domaćeg suda, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine”, obrazložio je za Agenciju FENA predlagač Zakona Jasmin Duvnjak, potpredsjednik Kluba poslanika SDA u Federalnom parlamentu.

Naglasio je da negiranje pravosnažno presuđenog genocida u Srebrenici i svih pravosnažno presuđenih ratnih zločina u cijeloj BiH, nije puko iznošenje mišljenja, već je to, kako kaže, „novi zločin, posebno prema nevinim žrtvama i njihovim porodicama“.

“Nemoguće je graditi povjerenje u postjugoslavenskim društvima, niti ta društva mogu ići dalje u budućnost, bez suočavanja s prošlošću. To je jedini način da se prošlost ostavi iza nas i da nas ne opterećuje”, zaključio je za Duvnjak.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.