Podignuta optužnica za ratne zločine u Šekovićima

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv Miloša Zekića (1963.) koji se tereti za ratni zločin ubojstva četiri žrtve bošnjačke nacionalnosti u Šekovićima.

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Miloša Zekića, zvanog „Maslo“, rođenog 30.08.1963. godine u Kladnju, državljanina BiH. Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, kao pripadnik oružanih snaga VRS, postupao protivno odredbama međunarodnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata. U optužnici se navodi da se optuženi Zekić, sredinom maja 1992. godine, u Šekovićima, uniformiran i naoružan, dovezao do svlačionica stadiona Šekovići, koje su služile kao objekt za nezakonito zatvaranje, više osoba bošnjačke nacionalnosti koje su pripadnici VRS zarobili iz mjesta Osmaci i Memići.

Nakon što je optuženi od stražara objekta tražio ključeve od objekta, koje mu stražar nije htio dati, naredio je stražaru da se udalji, a zatim uzeo lovačku pušku sačmaricu koju je napunio patronama te kroz prozor pucao u svlačionicu u kojoj su se nalazili zatočeni civili. Nakon što je pucao iz sačmarice, ponovo je napunio pušku patronama i pucao prema zatočenim civilima. Na taj način optuženi je ubio četiri civila bošnjačke nacionalnosti koji su bili zatočeni u objektu.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*