Zasijedao Kolegij gradonačelnika Tuzle

Danas je zasijedao Kolegij gradonačelnika Tuzle. Na sjednici  su, između ostalog, razmatrani Odluka o pristupanju  izradi Regulacionog plana dijela Prostorne cjeline „Kreka“ – sjeveroistok u Tuzli i Analiza problematike zapošljavanja na području Grada, s posebnim akcentom na zapošljavanje mladih sa prijedlogom mjera.

Kada je u pitanju Odluka o pristupanju  izradi Regulacionog plana  Prostorne cjelineKreka , naglašeno je da se radi o površini  od 4,70 hektara. Granica obuhvata Regulacionog plana definisana je na  istoku ulicom Mije Keroševića, na sjeveru regulisanim koritom Jale, na jugu Bingo city centrom a na zapadu utvrđena je u dijelu postojećeg stambenog naselja Miladije. Radi seuglavnom o neizgrađenom građevinskom zemljištu, a u manjem dijelu  su izgrađeni dvojni stambeni objekti uz ulicu Mitra Trifunovića Uče .

Kada je u pitanju Analiza  problematike zapošljavanja, rečeno je da je  na području Grada Tuzle u decembru 2016. godine evidentirano 19 156 nezaposlenih, što  je  za  950 manje u odnosu na  broj evidentiranih u decembru 2015. Naglašeno je i to da će krajem februara biti raspisan novi Javni poziv za poslodavce za sufinansiranje zapošljavanja, te su poslodavci pozvani da apliciraju i zaposle mlade ljude. Također je ukazano i na problem neusklađenosti obrazovnog sistema i potreba tržišta rada, te su osnovci pozvani da pri odabiru srednje škole, odlučuju se za one nakon čijeg će završetka lakše moći naći posao. Kao deficitarna zanimanja navedena su ona građevinske struke, te cjevar-izolater,obućar, poslastičar…

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*