Aktivnosti na efikasnijem funkcionisanju prijevoza putnika do i sa Međunarodnog aerodroma Tuzla

Broj putnika koje se otpremi i dopremi sa i na Međunarodni aerodrom Tuzla svake godine se značajno povećava, tako da je broj prevezenih putnika u 2015. godini iznosio 259.074 putnika, broj prevezenih putnika u 2016. godini iznosio je 311.126 putnika, dok je planirani broj prevezenih putnika u 2017. godini, na koji je Vlada TK dala saglasnost, cca 480.000 putnika.

Uzimajući u obzir činjenicu da se broj prevezenih putnika sa Međunarodnog aerodroma Tuzla svake godine značajno povećava, a sa ciljem što efikasnijeg funkcionisanja prijevoza putnika koji slete na Međunarodni aerodrom Tuzla ili koji treba da polete sa Međunarodnog aerodroma Tuzla  u ministarstvu trgovine, turizma i saobraćaja TK upriličen je radni sastanak ministra  Mirsada Gluhića i pomoćnika ministra za saobraćaj Nenada Lukanovića sa direktorom JP Međunarodni aerodrom Tuzla  Rifetom Karasalihovićem , direktorom Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK   Amelom Mehanovićem , glavnom kantonalnom inspektoricom  Anelom Hatunić i inspektorom cestovnog saobaćaja  Enverom Abadžićem.

Sastanak je sazvan sa ciljem da putnici koji koriste usluge Međunarodnog aerodroma Tuzla, osim kvalitetne usluge u avio prijevozu, dobiju i kvalitetnu uslugu prijevoza do i sa Međunarodnog aerodoma Tuzla, bilo da se radi o prijevozu putnika taksi vozilima, rent a car prijevozu  ili da se prijevoz putnika organizuje  autobusima u vanlinijskom, a u doglednoj budućnosti i u linijskom prijevozu.

Dogovorene su konkretne aktivnosti koje treba da poduzmu JP Međunarodni aerodrom Tuzla  i nadležne institucije, odnosno Ministarstvo i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove sa ciljem podizanja kvaliteta pružanja usluge prilikom prijevoza putnika sa i na Međunarodni aerodorom Tuzla, te inspekcijske kontrole prilikom obavljanja tog prijevoza.

Razmatrana je i problematika korištenja zemljanih površina, odnosno njiva, koje su pretvorene u nelegalne parkinge za vozila u neposrednom okruženju Međunarodnog aerodroma Tuzla, na kojima se nelegalno naplaćuju usluge parkiranja.

Navedena nelegalna aktivnost pružanja usluga parkiranja, osim što  smanjuju prihode  Međunarodnom aerodromu Tuzla koji ima uređene i asfaltirane parking površine, daju  ružnu sliku putnicima koji dolaze i odlaze sa aerodroma, a  sa stanovišta sigurnosti rada aerodroma, predstavljaju određenu bezbjedonosnu prijetnju.U narednom periodu pojačati će se aktivnosti nadležnih kontrolnih organa sa ciljem eliminisanja nelegalnog rada .

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*