U nedjelju ukop 284 žrtve koje su ubijene na području Prijedora

Članovi porodica i prijatelji u nedjelju će se oprostiti od 284 žrtve koje su ubijene tokom proteklog rata na području Prijedora.

Njima će biti klanjana kolektivna dženaza i obavljen ukop njihovih posmrtnih ostataka koji su ekshumirani uglavnom iz masovne grobnice Tomašica.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić je u razgovoru za Agenciju FENA kazala da će 20. jula na zajedničkoj dženazi u Prijedoru biti ukopano 15 članova njene porodice.

– Bit će ukopane mamine daidže, četvorica braće Mrkalj, i njihova djeca. Neka od njihove djece su nađena ranije, ukopana su ranije, a svi ovi koji se sada ukopavaju su pronađeni u masovnoj grobnici Tomašica. Sve to je jako bolno za mene i za moju porodicu, jer riječ je o bližim članovima obitelji, mojim i moje majke – kazala je Čengić.

Dodaje da još nisu pronađeni mamini amidžići, tetići koji su ubijeni na području Prijedora i Kozarca.

– U ranijim godina pronađen je mamin otac, moj dedo, koji je bio u masovnoj grobnici u Redžićima. Pronađen je 2006. godine. Još jedan veliki broj članova porodice nije pronađen – kazala je Čengić.

Ali, dodaje, na području Prijedora traga se za još oko 800 žrtava i njihovi posmrtni ostaci sigurno se nalaze u nekim od masovnih grobnica na području Prijedora i gradova oko Prijedora, „tamo gdje su ih ukopavali i sakrivali tijela“.

– Mi se nadamo u nekom narednom periodu da će se ponovo javiti neka probuđena savjest nekoga od sudionika u ovom zločinu kao što je to bio slučaj probuđene savjesti kada je otkrivena masovna grobnica Tomašica. Nadamo se da će i ostali članovi porodice biti pronađeni i dostojanstveno ukopani, jer to je najmanje što se može uraditi za porodicu – kazala je Čengić.

Dodaje da jedino šta se može uraditi jeste da imaju dostojanstven ukop i mjesto gdje će biti ukopani, gdje će se moći otići i proučiti Fatiha.

– To su jako teški i bolni trenuci danas i za mene, jer čovjek ponovo proživljava ‘92. godinu. Sam odlazak u Prijedor za mene je nekako ‘92. godina. Ove godine moja porodica će prisustvovati ukopu svih 15 članova porodice moje majke. To je jako teško, potresno – ističe Čengić.

Navodi da je bol jednaka kao i u momentu kada su ih ubili.

– Mi smo znali da su oni ubijeni, mi se nismo ni nadali da su živi jer smo čuli od preživjelih svjedoka da su zaklani pored svojih kuća, samo nismo znali gdje su tijela i gdje su bačeni. Iskreno, sve ove godine, iako se bavim tim poslom i traženjem, nekako nismo imali puno nade da će se pronaći – kazuje Čengić.

Po njenim riječima, do sada je pronađeno i identificirano 2.366 prijedorskih žrtava. Još se traga za oko 800 bošnjačkih i hrvatskih žrtava ubijenih u toku proteklog rata na području Prijedora.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*