Savjetovanje u Sarajevu: Da li pokrenuti postupak revizije presude ili ne?

Danas bi u Sarajevu, kako je ranije najavljeno, trebalo da bude održano savjetovanje o eventualnom postupku revizije presude pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije.

Nakon toga, kako se očekuje, član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda i lider SDA Bakir Izetbegović trebao bi saopštiti konačnu odluku o tome da li će postupak biti pokrenut ili ne.

Desetogodišnji rok za podnošenje zahtjeva BiH za reviziju postupka ističe 26. februara.

Naime, 27. februara 2007. godine Međunarodni sud pravde u Hagu presudio je da su Vojska Republike Srpske i policija RS odgovorne za genocid počinjen u Srebrenici, a Srbija što nije učinila dovoljno da taj genocid spriječi, a počinioce kazni.

Eventualno pokretanje procesa revizije izazvalo je burne reakcije unutar Bosne i Hercegovine.

U samom Predsjedništvu BiH nema saglasnosti o ovom pitanju. Naime, članovi Predsjedništva iz reda srpskog i hrvatskog naroda, Mladen Ivanić i Dragan Čović, izjasnili su se da su protiv revizije postupka.

U Republici Srpskoj i vladajuća koalicija i opozicione partije slažu se da reviziju ne treba pokretati, a u slučaju da se to desi najavljuju da će reagovati, ali nisu precizirali kako.

Iz istog razloga nije održana jučerašnja sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koju su bojkotovali poslanici iz RS.

(BHRT)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*