UNDP dostavio pomoć za poplavljena područja

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) je zavodima za javno zdravstvo širom BiH dostavio sredstava za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju u vrijednosti od 240.000 američkih dolara kako bi se pomoglo stanovnicima u poplavljenim područjima.

Ova pomoć je finansirana sredstvima Vlade Kraljevine Norveške i USAID-a, a realizuje se u saradnji sa nadležnim ministarstvima širom BiH.

Tim povodom Željko Ler, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH istakao je da u uvjetima u kojima je veliki dio Federacije BiH bio zahvaćen rušilačkim poplavama, uz ostale zdravstvene rizike koje ovakve nepogode donose sa sobom, posebno se izdvojio problem enormnog porasta brojnosti populacije komaraca.

– Jedini efikasan način prevencije, osim individualnih mjera zaštite, je široko-obuhvatna dezinsekcija, koja podrazumijeva nabavku relativno skupih preparata u velikim količinama. Pravovremena, organizirana i, sa strukom sinhronizirana akcija UNDP BiH je rezultirala činjenicom da su sredstva nabavljena i distribuirana, te je proces sistematske dezinsekcije već u toku – kazao je Ler.

Prijeko neophodna sredstva za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju su dostavljena poplavljenim općinama u Zeničko-dobojskom, Posavskom i Tuzlanskom kantonu, te gradovima Doboju, Banjoj Luci, Bijeljini, kao i općinama Zvornik i Šamac.

Time će se omogućiti da zdravlje djece i svih građana bude adekvatno zaštićeno, a škole, vrtići, zdravstvene ustanove i drugi javni objekti i površine budu što prije stavljene u funkciju, saopćeno je iz UNDP-a.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*