Vlada TK: Odluka o prihvatanju prijedloga Kolektivnog ugovora oblasti zdravstva

Vlada TK danas je donijela odluku o prihvatanju prijedloga Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca u oblasti zdravstva na području TK. Ugovor će, očekuju iz Vlade, biti potpisan naredne sedmice. Dogovor sa predstavnicima radnika i poslodavcima u oblasti zdravstva, a vezano za Kolektivni ugovor u ovoj oblasti, brzo je postignut, kazao je Bahrudin Hadžiefendić, ministar zdravstva TK, uz napomenu da su Kolektivnim ugovorom izjednačene satnice uposlenih u svim zdravtvenim institucijama na kantonu. Visina satnice od sada će biti 2.31KM i u odnosu na dosadašnju satnicu na UKC-u Tuzla ona je povećana za 26 feninga.

Vlada je razmotrila i Informaciju o izvršenju odluka Ustavnog suda BiH. Naime, Ustavni sud je rješavajući zahtjeve apelanata, fizičkih i pravnih lica, a vezano za nepravilnosti u postupku, najčešće vezano za neopravdano duge sudske sporome, donio veliki broj odluka kojima se iz Budžeta TK nalaže isplata oštećenoj strani. Po toj je osnovi u prošloj godini isplaćeno oko 85 hiljada KM.

Kantonalna Vlada je, između ostalog, utvrdila Zakon o naučno – istraživačkom radu, Informaciju o provedbi Akcionog plana TK za period 1.10.2016 do 31.1.2017.godine, kao i Informaciju o procesu odgovaranja na pitanja iz Upitnika Evropske komisije od strane kantonalnih organa i institucija.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*