Ivanić: Institucije BiH ne stoje iza zahtjeva za reviziju tužbe protiv Srbije

Institucije Bosne i Hercegovine ne stoje iza zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije, izjavio je Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon što je Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH, juče najavio da će biti pokrenuta revizija, Ivanić je rekao da se nema namjeru baviti ishodom zahtjeva za reviziju, ishod je poznat, ta revizija neće proći.

“To je i razlog što sadržaju zahtjeva za reviziju ne želim da pridajem apsolutno nikakvu pažnju”, rekao je Ivanić.

Istakao je da je važno stvari koje su se desile povodom revizije, a to je “nastavak kontinuiranog provođenja i proizvođenja kriza koje čini SDA.

Prema njegovim riječima posljednje dvije godine “izloženi smo stalnoj krizi koja je počela otkazivanjem posjete BiH Tomislava Nikolića, predsjednika Srbije zbog privođenja u trećoj zemlji Nasera Orića”.

Tokom nabrajanja kriznih momenata Ivanić je naveo napad na Aleksandra Vućića, premijera Srbije u Srebrenici, objavu rezultata popisa, situaciju u vezi sa 9. januarom, privođenje i saslušanje ključnih ličnosti iz reda srpskog naroda povodom održavanja referenduma, a “završilo se velikom krizom povodom revizije”.

“Jasno je da je politika SDA trajno provođenje i proizvođenje krize u BiH. Niko drugi ovakav slijed negativnih aktivnosti u BiH nije dao i ljudi koji vode SDA sa tim se moraju suočiti i na to se mora dati odgovor”, rekao je Ivanić.

Druga posljedica povodom revizije je vaninstitucionalno djelovanje jer ni jedna institucija BiH nije razgovarala o reviziji presude u slučaju BiH protiv Srbije.

“Nije bio nikakav prijedlog da se takva tačka stavi. Kolege iz reda srpskog naroda koje su od mene tražile sjednicu nisu me uvjerili da bi trebao da je sazovem. Sjednica Predsjedništva BiH imala bi jedinu posljedicu legalizaciju ponašanja ove grupe ljudi, jer bilo kakvo uvjerenje da bi odustali je naivno, površno i pogrešno”, kazao je on.

Najavio je da će u ponedjeljak imati sastanak sa predstavnicima RS u institucijama BiH i partija koje čine većinu u Savjetu ministara iz RS.

“Mi samo možemo konstatovati da je sve rađeno mimo institucija”, naglasio je Ivanić, dodavši:

“Treća posljedica je da je SDA napravila paralelne strukture unutar BiH. Način na koji je donesena odluka pokazuje da postoje paralelne strukture. Narednih nekoliko dana ćete imati još nekoliko primjera, da vidite paralelizam u funkcionisanju BiH i to je najveći udar na Dejtonsku BiH”, rekao je Ivanić i dodao da je ovo i odustajanje od konsenzusa kao načina donošenja odluka u Predsjedništvu BiH, jer je dogovor o tome prekršio Izetbegović.

Revizija je samo ogolila politički koncept koji je prisutan u BiH, smatra Ivanić i dodao da je potrebno reagovati hladne glave, jer može doći do daljeg zaoštravanje krize, pa i sukoba.

Predložio je da klubovi u Narodnoj skupštini Republike Srpske treba da zatraže vanrednu sjednicu na ovu temu i da se razgovara ne o reviziji, “jer ona nema ni teorijske šanse da prođe nego o proizvođenju kriza, paralelizmu, vaninstitucionalnom djelovanju i rušenju konsenzusa”.

Naglasio je da ima namjeru da napiše novo pismo sudu pravde u Hagu jer ovo nije odluka BiH, čak ni cijelog naroda, nego dijela jednog naroda – neformalne grupe ljude. Osim toga namjerava pisati članicama PIC-a i upozoriti ih da je ovo najveći izazov s kojim se suočio Dejtonski sporazum – paralelizam i rušenje legalnih institucija BiH.

Odluku o načinu na koji će funkcionisati predstavnici RS u institucijama BiH treba da donesu stranke koje čine većinu.

“Moje mišljenje je da treba da ostanu, da obavljaju dnevne poslove a zbog vanistitucionalnog djelovanja SDA nema od uslova za održavanje sjednica i sastanaka jer je cijela struktura SDA djelovala vaninstitucionalno”, rekao je Ivanić i dodao da tako treba da ostane dok se cijeli ovaj posao ne vrati nazad u normalno funkcionisanje institucija.

Naglasio je da ne stoji pokušaj obrtanja teze da je u pitanju bojkot.

“Ovakvo kršenje koncepta BiH nedopustivo i ničim se ne može opravdati, pa ni pokušajem da je u pitanju zaštita prava žrtava. Ovo sa žrtvama nema nikakve veze, ovo je želja da se nameće vlastita koncepcija BiH s ubjeđenjem da će međunarodna zajednica to progutati. Iskreno mislim da neće i možda po prvi put imamo ako ne osudu onda da lideri Bošnjaka nemaju podršku međunarodnih institucija” rekao je Ivanić.

Izetbegović je nakon jučerašnjeg savjetovanja sa ekspertima iz oblasti prava, zvaničnicima iz institucija BiH i nevladinih organizacija u organizaciji Fondacije Pravda za Bosnu i Hercegovinu i Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, kazao da je dobio podršku za pokretanje revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije.

Podsjetio je da je Predsjedništvo BiH svojom odlukom iz oktobra 2002. godine imenovalo Sakiba Softića za pravnog agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu po tužbi BiH protiv SR Jugoslavije i dalo Softiću generalnu punomoć da zastupa BiH pred Međunarodnim sudom pravde i da poduzima sve pravne radnje.
BiH je 1993. godine podnijela tužbu protiv Savezne Republike Jugoslavije (Srbija i Crna Gora) pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. Ona je prihvaćena 1996. godine i to po jednoj tački kојa sе odnosi na kršenja Kоnvеnciје о sprečavanju i kažnjavanju zločina gеnоcida.

Presuda je donesena 26. februara 2007. godine i predstavlja značajan međunarodni pravni sudski akt, jer je najviši sud UN-a definisao pokolj nad Bošnjacima u Srebrenici kao genocid. Međutim, za genocid ne smatra odgovornom Srbiju i odbacuje zahtjev za isplatu finansijske odštete, ali je smatra odgovornom da je propustila spriječiti zločin i kazniti počinitelje. Rok za podnošenje aplikacije za pokretanje revizije presude je 26. februar ove godine.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*