Zatvorena biračka mjesta u Stocu, glasalo više od 75 posto birača

U 19 sati zatvorena su sva biračka mjesta na ponovljenim izborima za općinskog načelnika i općinsko vijeće u osnovnoj izbornoj jedinici Stolac. Prema informacijama iz Centralne izborne komisije BiH na redovnim biračkim mjestima glasalo je 7.566 ili 75,57 posto birača.

Prve preliminarne rezultate ponovnih izbora u općini Stolac sa redovnih biračkih mjesta, Centralna izborna komisija BiH će objaviti večeras oko 22:00 sata na zvaničnoj web stranici. Preliminarni nepotpuni rezultati za općinsko vijeće će biti objavljeni oko ponoći.

Pravo učešća na ponovljenim izborima imalo je 11.404 birača, od toga 10.012 redovnih birača, 1.321 birač registrovanih van BiH, 31 birač registrovan da glasa u odsustvu i 40 birača koji su registrovani da glasaju lično.

U općini Stolac od jutros su bila otvorena 24 biračka mjesta uključujući četiri mobilna tima. Na glasačkom listiću za načelnika Općine Stolac nalazila su se imena dva kandidata i to kandidat HDZ-a Stjepan Bošković i nezavisni kandidat Mato Komšić dok se na glasačkom listiću za Općinsko vijeće Stolac nalazilo 68 imena kandidata u ime 14 političkih subjekata.

U 15 sati posmatrači Koalicije pod lupom izvijestili su da izborni proces u Stocu protiče bez većih problema, uz uočene manje nepravilnosti.

Uprkos spekulacijama o bojktu, na izbore su izašli i članovi Inicijative za Stolac s obzirom na to da je prema njihovim shvatanjima Centralna izborna komisija BiH ovaj put omogućila regularno sprovođenje izbora.

Podsjećamo, izborni proces u Stocu prekinut je 2. oktobra, na dan Općinskih izbora, zbog incidenata na biračkim mjestima.

Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je odluke CIK-a BiH o uklanjanju s kandidatske liste za načelnika Općine Stolac Salmira Kaplana, te kandidata za Općinsko vijeće Demira Mahmutćehajića, Ahmeta Ljubovića i Bože Raguža.

Ranije je Sud BiH potvrdio odluku CIK-a BiH o smjeni općinske izborne administracije u Stocu.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*