Malezija i Sjeverna Koreja u diplomatskom sporu

Malezijsko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je pozvalo sjevernokorejskog ambasadora, navodeći da je on insinuirao da Kuala Lumpur “ima nešto da krije” nakon ubistva Kim Jong Nama.
Kako se navodi u saopćenju ministarstva, ambasador Kang Chol izjavio je na konferenciji za novinare u petak nakon ubistva Kima, polubrata sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una,da je Malezija “zataškavala čitav slučaj i igrala je u galeriji stranih sila”

Ministarstvo je također saopćilo da je pozvalo u zemlju svog ambasadora u Pyongyangu.

Kim Jong Nam je ubijen u utorak nakon što su dvije žene očigledno poprskale njegovo lice sprejom s otrovnom materijom na međunarodnom aerodromu u Kuala Lumpuru.  Četiri osobe su uhapšene u vezi s njegovim ubistvom.

Kang je žestoko kiritikovao malezijsko bavljenje incidentom i izjavio je da će Pyongyang “kategorički odbaciti” rezultate svake postmortem istrage bez njegovog dopuštenja.

Također se požalio da je sjevernokorejski zahtjev da preuzme tijelo odbijen.

Malezijsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da su kritike “neosnovane”, te da je postmortem istraga izvedena u skladu s malezijskim zakonom i da je njen zaključak da se desila “iznenadna smrt”.

Pyongyangu je poručeno da će tijelo biti predano najbližoj rodbini nakon istrage, nastavlja ministarstvo.

U nedjelju je portparol malezijskog ministarstva odbrane optužio Pyongyang da stoji iza ubistva 45-godišnjeg Kima, najstarijeg od trojice sinova bivšeg diktatora Kim Jong Ila.

Indonezijka, Vijetnamka, Malezijac i Sjevernokorejac uhapšeni su zbog napada a policija je tokom vikenda saopćila da je četvrti osumnjičeni sjevernokorejski državljanin pobjegao iz zemlje.

Žene umiješane u ubistvo navodno su izjavile da su uvučene u televizijsku podvalu.

Japanska televizija Fuji TV u ponedjeljak je objavila mutni snimak sa sigurnosne kamere na aerodromu s YouTubea za koji navodi da prikazuje detalje napada.

Na snimku se vidi muškarac, navodno Kim, kako ulazi na aerodrom i traži šalter za odlaske, a kasnije prikazuje dvije žene kako mu se primiču.

Jedna od njih, obučena u  bijelu bluzu i farmerice, prišla mu je iza leđa, prskajući mu sprej u lice. Žene su potom brzo otišle.

Na snimku se zatim pojavljuje muškarac kako prilazi aerodromskom službeniku tražeći pomoć, očigledno gestikulirajući rukama kako bi pokazao da je nečije lice poprskano sprejom.

Aerodromski službenik potom je doveo muškarca do trojice policajaca, i on je viđen kako daje istu gestikulaciju. Jedan od njih odveo ga je u aerodromsku ambulantu, prenosi dpa.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*