Cijenu štetnog ugovora sa Milbauerom plaćaju građani, BiH će ostati bez pasoša 21. marta!

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić danas je izrazio zabrinutost da će BiH nakon 21. marta ipak ostati bez putnih isprava te da je ugovor koji je potpisan sa firmom Milbauer štetan po BiH, piše bh. novinska agencija Patria.

– Nevjerovatno štetan ugovor po BiH i nemamo nikakve šanse kao država da se sad izvučemo u kratkom vremenskom periodu. Posebno je tenderom zaključivan ugovor za lične karte sa Milbauerom i tu je po jednoj ličnoj karti cijena 16 KM. I na deset godina tu je potpisan ugovor i pored deset godina još se kumulativno vezali na negdje oko 12 miliona tih obrazaca. Pa ako u tih 10 godina ne uzmete tih 12 miliona onda se ugovor produžava do ispunjavanja te kvote. I niko ne zna, taj ugovor može trajati 13, 15 godina. Moramo ispuniti godišnju kvotu jer se IDDEEA obavezala da će povući od Milbauera preko milion komada obrazaca, a potrebe su negdje oko 300.000, a vrijednost ugovora je 100 miliona KM.

Mektić je kazao da je posrijedi jedan nevjerovatan kriminal koji je na štetu građana jer oni su ti koji plaćaju cijenu tog štetnog ugovora.

– Realna cijena tog dokumenta je od 1 do 1,5 eura. Da zlo bude veće kako bi državu uhvatili u tu gabulu onda su posebno raspisivali tender za putne isprave za pasoše i napravili ga tako da jedna ključna mašina koja u polikarbonatu radi sliku u boji ostala u Milbaueru ne u IDDEEA-i tako da za svaku putnu ispravu obrazac morate dostaviti Milbaueru – kazao je Mektić.

Ministar sigurnosti je kazao da cijena koja je ponuđena je jedna nerealna cijena kako bi suzbili konkurenciju ali su to nadomjestili na cijeni lične karte.

– Uvučeni smo u kriminal i tu cijenu pasoša i lične karte plaćamo sa leđa građana. Ja sam govorio na Vijeću ministara da teret štetnog ugovora prebacimo na budžet da smanjimo stavke a ne da prebacujemo na teret građana. Vi ne možete iz ovoga izaći. Kako da dođemo do nove konkurentne firme kad ovi idu ispod realne cijene pasoša jer imaju razliku od 7 eura na cijeni lične karte.

Mektić se posebno osvrnuo na Tužilaštvo BiH pozivajući ih da okončaju istragu o Milbaueru.

– Uđite u taj kriminal, raskrinkajte taj kriminal. Nije to nauka. Ja sam 30 godina radio na istragama, ovo nije teško za dokazati. Imate ugovore imate dokumentaciju išlo se na štetu države, cjelokupne države i svih građana. Ne treba im nikakvo vrijeme i mogu to vrlo brzo da raskrinkaju – kazao je Mektić.

Istraga u vezi sa nabavkom ličnih dokumenata počela je 2014. godine, a trebalo bi da se utvrdi kako je taj posao dobio banjalučki “Milbauer”, u to vrijeme bez ijedne reference, iako se pregovaralo sa njemačkim konzorcijem “Milbauer”.

Posao izrade ličnih karata i vozačkih dozvola vrijedan skoro 104 miliona maraka  dobila je firma “Milbauer Roding” iz Njemačke i to putem pregovaračkog postupka, bez objave obavještenja i obaveze formiranja kompanije u BiH.

U banjalučkoj firmi “Milbauer”, kako navode mediji, 40 posto vlasništva ima firma “Nites”, čiji je vlasnik Miodrag Škrbić i još nekoliko osoba koje su mediji dovodili u vezu sa Zlatkom Lagumdžijom i Miloradom Dodikom.

U vrijeme potpisivanja prvog ugovora na čelu banjalučkog Milbauera bio je Danilo Petković, zet bivšeg člana Predsjedništva BiH i visokog funkcionera SNSD-a Nebojše Radmanovića.

Prema revizorskom izvještaju, sprovođenje pregovaračkog postupka IDDEEA-e s jednim ponuđačem, u ovom slučaju banjalučkim “Milbauerom”, dovelo je u pitanje transparentnost i ekonomičnost postupka.

Ocijenjeno je da nabavka elektronskog čipa za lične karte od osam konvertibilnih maraka (skoro četiri eura) nije realna, s obzirom na to da oni po fakturi dobavljača iznose oko 1,1 euro.
(Patria)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*