Zvizdić: Vijeće ministara će se potruditi da bude glas razuma u BiH

Vijeće ministara BiH će se potruditi da bude glas razuma u trenutno uzavreloj atmosferi, jer od rada Vijeća ministara BiH ovisi rad brojnih institucija i implementacija brojnih projekata koji su važni za sve građane Bosne i Hercegovine, izjavio je danas predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, prenosi Anadolu Agency.

On je u pisanoj izjavi proslijeđenoj medijima nakon sjednice Kolegija Vijeća ministara potvrdio da je odlučeno kako će se umjeto redovne danas održati telefonska sjednica, a da će naredna redovna sjednica biti održana iduće sedmice.

„Na današnjoj sjednici Kolegija Vijeća ministara BiH, kojoj su prisustvovali moji zamjenici ministri Šarović i Bevanda, zajednički smo zaključili da ćemo umjesto redovne, danas održati telefonsku sjednicu Vijeća ministara BiH na kojoj su razmatrani i usvojeni materijali koji su vezani za jasno definisane rokove, dok će naredna redovna sjednica biti održana iduće sedmice”, navodi se u Zvizdićevoj izjavi.

Referišući se na unutrašnja pitanja i odnose u BiH, Zvizdić je pozvao na spuštanje tenzija i na primjerenu retoriku.

“Takmičenje u tome ko će dati radikalniju izjavu sigurno neće dovesti do rješenja. Rješenje je u institucionalnom dijalogu, poštivanju Ustava BiH i kontinuiteta važećih zakonskih akata, kao i nastavku realizacije projekata i reformi koje nas vode ka Evropskoj uniji, jačaju našu ekonomiju i otvaraju nova radna mjesta”, izjavio je predsjedavajući Vijeća ministara.

Uoči za sutra najavljenog susreta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, Zvizdić je uputio poruku o nastavku saradnje Vijeća ministara sa Vladom Srbije.

“Što se tiče regionalne saradnje, Vijeće ministara BiH će nastaviti saradnju sa Vladom Republike Srbije jer smo prvi susjedi i usmjereni smo jedni na druge. Očekujem da će premijer Vučić, kao racionalna i mudra osoba, uputiti poruku istog ili sličnog sadržaja poslije sastanka sa predstavnicima državnih institucija i institucija bosanskohercegovačkog entiteta RS koji je najavljen za sutra.
Nastavak saradnje, unapređenje ukupnih odnosa, smirivanje strasti i mir i stabilnost u regionu nemaju alternativu,“ poručio je Zvizdić.

(AA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*