Proširena lista: Svaki ilegalni imigrant mogao bi biti deportovan iz SAD-a

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa proširila je listu osoba koje ilegalno žive u SAD-u i koje su smatrane prioritetom za deportaciju, uključujući ljude uhapšene zbog saobraćajnih prekršaja, navodi se u dokumentima američke Službe za unutrašnju sigurnost.

U dokumentima na kojima je potpis šefa Službe za unutrašnju sigurnost Johna Kellyja navodi se da će svaki imigrant koji ilegalno živi u SAD-u, a optužen je ili osuđen za neki prekršaj, postati prioritet na listi za deportaciju.

Američka novinska agencija AP navodi da tu spadaju i osobe suočene sa optužbama za sitne krađe ili saobraćajne prekršaje.

Iz memoranduma su uklonjene smjernice prethodne administracije Baracka Obame koje su bile striktno usmjerene na imigrante koji su osuđeni za teže prekršaje, da predstavljaju prijetnju po nacionalnu sigurnost i da često prelaze granicu.

U dokumentima su opisani i planovi za provođenje Zakona o imigraciji i nacionalnosti koje omogućava Vladi da određene osobe uhvaćene prilikom prelaska meksičke granice vrate u Meksiko bez obzira odakle su došli.

U jednom od dokumenata ističe se da će strani državljani biti poslati u Meksiko gdje će čekati okončanje procesa za deportaciju.

Nije poznato da li SAD imaju ovlaštenje da primoravaju Meksiko da prihvati strane državljane.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*