Udruženje žrtava i svjedoka genocida: Pozivamo PIC da podrže pravo žrtava na istinu

Sazivajući sjednicu Vijeća za implementaciju mira (PIC) povodom podnošenja bosanskohercegovačkog zahtjeva za Reviziju pred Međunarodnim sudom pravde, Rusija ponovo potvrđuje da je protiv međunarodnog poretka koji žrtvama osigurava pravo na pravdu i istinu, saopćeno je iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida, prenosi Patria.

– Ruski veto u Vijeću sigurnosti UN-a, uložen na prijedlog rezolucije koja bi osuđivala genocid u Srebrenici, a na zahtjev Srbije, je bio VETO protiv čovječanstva i civilizacije, te međunarodno utvrđene istine pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) i Međunarodnim Tribunalom za bivšu Jugoslaviju (ICTY). Danas Rusija ponovo želi uspostaviti svojevrsni VETO  zloupotrebljavajući PIC i intervenirajući u ime Srbije.

Pozivamo ostale članice PIC-a i njihove predstavnike da podrže pravo žrtava da pravdu i istinu traže pred Međunarodnim sudom pravde. Žrtve, u procesima kršenja međunarodog humanitarnog prava pred sudovima su zastupane od strane predstavnika država, predstavnika međunarodne zajednice i samih država koji vode postupke protiv pojedinaca, grupa, organizacija i država.

Licemjerno je reći da žrtva ima pravo na pravdu i istinu, a zaustavljati procese protiv odgovornih tako što se sprječavaju naši zastupnici i postupak Revizije pred Međunarodnim sudom pravde.

Žrtve samo traže pravdu i istinu. Tražimo od ostalih članica PIC-a, ne samo da odbiju ruski anticivilizacijski pokušaj zaustavljanja postupka Revizije, nego da se javno opredijele i time pokažu da žrtve imaju pravo da kroz sudski postupak dođu do pravde i istine.

Žrtve će poštovati svaku presudu Međunarodnog suda pravde i zbog toga PODRŽITE NAS!

(NAP)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*