Program saradnje BiH i Mađarske omogućit će bh. studentima školovanje u Pečuhu

Sekretar Ministarstva civilnih poslova BiH Zlatko Horvat i predstavnici Univerziteta u Pečuhu i ambasade Mađarske u BiH ocijenili su tokom razgovora u Sarajevu da je obostrani interes što skorije potpisivanje Programa obrazovne i kulturne saradnje BiH i Mađarske od 2017. do 2019., kako bi bili stečeni uslovi da studenti iz BiH apliciraju za školovanje u Mađarskoj.

Izraženo je očekivanje da će Program biti potpisan početkom narednog mjeseca, a da će studentima iz Bosne i Hercegovini biti ostavljen dovoljan rok za apliciranje za mađarske stipendije. “Stipendium Hungaricum” program stipendiranja nudi 50 stipendija za bh.  studente, a u dosadašnja četiri poziva oko 25 studenata iz BiH dobilo je stipendije za nastavak studiranja u Mađarskoj.

Horvat je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom u oblasti obrazovanja i rekao da očekuje da će u narednom periodu biti maksimalno iskorištene pogodnosti koje mađarska strana nudi bh. studentima.

Rektor Univerziteta u Pečuhu Jožef Bodiš istakao je da je internacionalizacija ključni program univerziteta kojim rukovodi, te da su posebno ponosni na činjenicu da oko 3.300 stranih studenata iz 105 država trenutno studira u Pečuhu. Posebno insistiraju na međunarodnim programima u oblasti medicine i tehničkih nauka, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*