Mostar: Obilježavanje godišnjice pogibije makedonskog predsjednika

Ispred Spomen-obilježja na Matića brdu danas u 11 sati biće obilježena 13. godišnjica pogibije makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskoga.

Trajkovski je 26. februara 2004. godine, sa saradnicima i članovima posade, stradao u avionskoj nesreći prilikom dolaska u Mostar na Međunarodnu investicijsku konferenciju.

Osim predstavnika bh. vlasti, diplomatskog kora u BiH i Ambasade Republike Makedonije, obilježavanju će prisustvovati i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić sa saradnicima, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Avion makedonske Vlade, u kojem su se nalazili predsjednik Boris Trajkovski i njegovi bliski saradnici pao je na području sela Rotimlje.

Komisija za ispitivanje uzroka nesreće, koju je formiralo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, zaključila je da je uzrok pada aviona bila ”proceduralna greška pilotske ekipe u fazi slijetanja na Mostarski aerodrom, koja je dovela do toga da avion udari u Matića brdo”.

Pravni zastupnici porodica nekih od stradalih tvrdili su da se radilo o atentatu na makedonskog predsjednika, međutim, završni izvještaj međunarodne komisije koja je vodila istragu nesreće, predstavljen 2015. godine, takođe je naveo da je glavni uzrok nesreće greška pilota.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*