Tužilaštvo Brčko Distrikta donijelo presudu za krivična djela iz oblasti cyber kriminala

Durmić je priznao da je u više navrata s tuđih računa plaćao robe i usluge putem interneta, neovlašteno provodio monitoring računarskih aktivnosti trećih lica i putem računara pripremao krivotvorenje isprava.

U postupku pred sudom Durmić je prema optužnici osuđen za krivična djela računarske prevare, oštećenja računarskih podataka i programa i pripremanja krivičnog djela prihvativši ugovorenu zatvorsku i jedinstvenu novčanu kaznu.
Prema navodima optužnice, sadržanim u presudi koja je odmah postala pravosnažna, računarskim prevarama Durmić je oštetio dvije osobe za blizu četiri hiljade KM. Osuđeni je J.M. prevario za iznos od oko tri hiljade KM nakon što mu je prethodno mobitelom fotografisao deviznu karticu i tako uzeo podatke za otvaranje pay pal računa putem kojeg je obavljao internetska plaćanja.

Osim toga, Durmić je putem posebnog programa ušao u sistem elektronskog bankarskog plaćanja jedne brčanske firme i s računa jednokratno isplatio 1.000 KM.

Krivično djelo oštećenja računarskih podataka i programa Durmić je počinio koristeći se posebnim programom kojeg je prethodno instalirao na računare trećih lica. On je putem automatski generisanih izvještaja o njihovim aktivnostima bez znanja i odobrenja korisnika vršio monitoring nad njihovim računarima. Aktivnosti jednog korisnika, kao što su pisanje pomoću tastature, chat poruke, posjećivanje web adresa i slično, pratio je gotovo mjesec dana.

S obzirom da je izmjenom originalnih podataka putem svog računara kreirao krivotvorena ljekarska opravdanja školskih izostanaka, Durmić je osuđen i za pripremanje krivičnog djela.

Presuda po optužnici protiv Durmića jedan je od rijetkih slučajeva presuđenog cyber kriminala u BiH, dok je to u distriktu Brčko već drugi pravosnažno okončani slučaj.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*