Crnadak u Ženevi: Prioritet u poštivanju ljudskih prava i osnovnih sloboda

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sudjelovao je danas u Ženevi na zasjedanju Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda, koje se održava od 27. februara do 24. marta.

Ministar Crnadak obratio se učesnicima u okviru segmenta na kojem su govorili i predsjednik Vijeća za ljudska prava Hoakin Aleksender ,Maza Martelli, generalni tajnik UN-a Antonio Guteres, predsjednik Opće skupštine UN-a Peter Tomson, visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Zeid Raad al Husein, te premijeri i ministri država članica.

Crnadak je naglasio značaj prevencije u zaštiti ljudskih prava i iskazao uvjerenje da su ključne brze i odgovarajuće reakcije na situacije koje mogu ugroziti ljudska

Po njegovim riječima, Bosna i Hercegovina sarađuje sa tijelima UN-a koja imaju zadatak promidžbe i zaštite ljudskih prava, a posebno je aktivna u nastojanjima da se ojačaju ekonomska, socijalna i kulturna prava bez diskriminacije bilo koje vrste. Ministar je istaknuo snažan doprinos Bosne i Hercegovine UN standardima za ljudska prava, te tijelima i mehanizama UN-a.

Ministar Crnadak je naglasio da BiH daje prioritetan značaj poštivanju ljudskih prava i osnovnih sloboda kroz jačanje demokratije, multikulturalnog dijaloga i uvažavanje nacionalnih, kulturnih i vjerskih različitosti, kao i suzbijanju svih oblika diskriminacije i netolerancije prema pripadnicima bilo kojeg dijela društva, te informirao Vijeće o postignutom napretku i izazovima koji se nalaze pred našom zemljom.

“Čvrsto sam uvjeren da je poštivanje ljudskih prava bitna odrednica za normalizaciju odnosa u post-konfliktnim društvima i da vraća povjerenje među ljudima i doprinosi razvoju demokracije”, rekao je Crnadak.

Crnadak je rekao da će BiH ove godine predstaviti Izvještaj o provedbi Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, treće periodično izvješće u okviru Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima, kao i šesto periodično izvještaj u okviru konvencije protiv torture.

Na kraju obraćanja ministar Crnadak je sudionike zasjedanja podsjetio na činjenicu da je BiH članica Ekonomskog i socijalnog vijeća Ujedinjenih naroda (ECOSOC), i da je privilegija i čast na taj način promovirati privredni i društveni razvitak.

“Sve ono što se radi u okviru ECOSOC-a značajno je i za unapređenje i zaštitu ljudskih prava”, zaključio je ministar.
Na marginama zasjedanja Vijeća za ljudska prava u Ženevi ministar Crnadak sastat će se sa državnim ministrom vanjskih poslova Katara Soltan bin Saad Al-Muraikhijem, australskom ministricom međunarodnog razvoja i Pacifika senatoricom Concettom Fierravanti-Wells, ministrom vanjskih poslova Kazahstana Kairat Abdrakhmanovim, te sa ministrom vanjskih poslova Palestine Riyad Al Malkijem.

Ministar Crnadak će sa sagovornicima razmijeniti informacije i mišljenja o bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i svake od zemalja pojedinačno i mogućnostima za njihovo unapređenje.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*