Parlament BiH: Sistemskim rješenjima do bolje energetske efikasnosti

Bosna i Hercegovina je u oblasti energetske efikasnosti i održive energije na samom začelju Evrope, ali se to može promijeniti donošenjem adekvatnih sistemskih rješenja, rečeno je danas u Sarajevu na parlamentarnoj debati iz oblasti energetske efikasnosti u Bosni i Hercegovini, koju je organizovala Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Komisije za saobraćaj i veze Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Momčilo Novaković podsjetio je da je naša zemlja punopravna članica Energetske zajednice, ali da je u različitim oblastima na različitom nivou.

“Ukoliko budemo ispunjavali zahtjeve Energetske zajednice, za očekivati je da građani u nekom periodu to osjete kroz jeftiniju i sigurniju energiju, te alternativne, odnosno čiste energente”, dodao je Novaković.

Prema riječima predsjedavajućeg Komisije za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i veze Doma naroda Martina Raguža, kako bi se popravilo stanje u oblasti energetske efikasnosti, bitno je da resursi budu bolje i kvalitetnije korišteni, za šta je potrebno stvoriti potrebne pretpostavke, uključujući zakonodavstvo.

Poslanik SDP-a u Predstavničkom domu i alumnista škole za političke studije Vijeća Evrope, Saša Magazinović, najavio je da bi na proljeće u Bosni i Hercegovini trebalo da bude osnovana tzv. zelena grupa koju bi činili parlamentarci sa različitih nivoa vlasti, koji žele da se bave pitanjima ekologije i energetike.

Profesor Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Armin Teskeredžić konstatovao je da nije tajna da je Bosna i Hercegovina na polju energetske efikasnosti na samom začelju.

“To ne mora biti tako, mi možemo, ako pospremimo neke stvari u našem sektoru i imamo pravu viziju, za pet-šest godina postati regionalni lideri, jer imamo neko iskustvo i tradiciju”, rekao je Teskeredžić, ističući da je za to potrebno imati viziju i napraviti sistem.

Današnja debata održana je u saradnji sa Školom za političke studije Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini i i Njemačkim društvom za međunarodnu saradnju u Bosni i Hercegovini (GIZ).

Adis Arapović iz Škole za političke studije Vijeća Evrope rekao je da je cilj debate da doprinese naporima na jačanju političkog i javnog dijaloga u oblasti energetske efikasnosti, kao i daljeg razumijevanja direktiva i obaveza Bosne i Hercegovine naspram Evropske unije i Energetske zajednice.

“Politike energetike i ekologije rijetke su javne politike oko kojih se teško može dizati politička prašina. Htjeli smo dati svoj doprinos saradnji među parlamentima u Bosni i Hercegovini, odnosno parlamentarnih tijela u ovoj oblasti”, istakao je Arapović.

Predstavnik GIZ-a Goran Krstović najavio je da će ova organizacija nastaviti da pruža tehničku podršku svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, ukazujući na potrebu uspostavljanja sistemskog rješenja u oblasti energetske efikasnosti, a posebno načina i izvora finansiranja u ovoj oblasti.

Današnjoj raspravi prisustvovali su predstavnici Narodne skupštine Republike Srpske i Parlamenta Federacije BiH.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*