Zasjeda Vijeće ministara BiH, prisutni Šarović i Mektić

U Sarajevu je u toku redovna sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, koja je trebalo da bude održana prošle sedmice. Sjednici prisustvuju i dva ministra iz reda srpskog naroda – Mirko Šarović i Dragan Mektić.

Ministar sigurnosti Dragan Mektić kazao je novinarima uoči početka sjednice, da bi bilo korektno da o radu Vijeća ministara i načinu na koji će ministri da rade, o načinu na koji će predsjedavajući voditi sjednicu, govori sam predsjedavajući Vijeća ministara.

“Ja nisam ni predsjedavajući, nisam niti jedan od zamjenika. Dakle, mislim da je prava adresa predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine”, kazao je Mektić.

Upitan da komentira izjavu predstavnika Saveza za promjene da će Vijeće ministara raditi u tehničkom mandatu, odgovorio je da ne može da komentira u ovom momentu, dok se ne razjasni šta to podrazumijeva.

“Nije to rekao samo SDS. Predsjednik SDS-a je to rekao u ime Saveza za promjene. Mora da se definiše šta znači tačno taj rad u tehničkom mandatu. Podržat ću stav Saveza za promjene, kakav god on bude”, kazao je Mektić te dodao da je “ovo jedna posebna situacija”.

“Meni je jasno šta znači tehnički mandat kad istekne mandat, pa do izbora novog Vijeća ministara”, kazao je Mektić.

Na pitanje novinara da li će glasati na sjednici, Mektić je odgovorio: “Što idem na sjednicu ako neću glasati, ne idem da se družimo danas”.

Danas o aktivnostima u vezi priprema odgovora na Upitnik EK
Na dnevnom redu današnje sjednice je izvještaj o preduzetim i preostalim aktivnostima u vezi sa pripremom odgovora na Upitnik Evropske komisije (EK). Ministri bi trebalo da razmatraju i prijedlog odluke o koordinatoru za Instrument pretpristupne pomoći (IPA dva) i prijedlog odluke o Odboru za IPA dva.

Iz Vijeća ministara je saopšteno da će biti riječi i o informaciji o sprovođenju Komunikacione strategije za informisanje javnosti o procesu pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji u prošloj godini.

Vijeće ministara razmotrit će nacrt odluke o ratifikaciji Protokola uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Bosne i Hercegovine, sa jedne strane, i Evropskih zajednica i njihovih država članica, sa druge strane, da bi se uzelo u obzir pristupanje Hrvatske Evropskoj uniji.

Pred ministrima će se naći i prijedlog odluke o usvajanju Statističkog programa Bosne i Hercegovine za period 2017. – 2020. godina.

Na dnevnom redu su informacija o aktivnostima na pripremi okvirnih smjernica za uspostavljanje i razvoj poljoprivrednog informacionog sistema u Bosni i Hercegovini i informacija o aktivnostima na uspostavljanju i razvoju sistema identifikacije zemljišnih parcela u Bosni i Hercegovini.

Vijeće ministara će raspravljati i o Analizi sprovođenja Zakona o poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju Bosne i Hercegovine.

Bit će riječi i o dokumentu Ekonomski trendovi za period januar-septembar prošle godine.

*****************

Prošlog utorka je održana telefonska sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine na kojoj su razmatrani samo hitni, odnosno “materijali koji su bili vezani za rokove”.

Iz Saveza za promjene tada je rečeno da sjednica nije održana jer predstavnici SzP-a ne žele da učestvuju u radu ove institucije, dok ne bude razriješeno pitanje revizije presude protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Ovakav stav je potvrdio i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić (SDS). Njegov stranački kolega, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Mirko Šarović, tvrdio je da neodržavanje sjednice nije dovođeno u vezu sa pokretanjem revizije tužbe.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica izjavio je u nedjelju u Bijeljini da je Vijeće ministara “u nekoj vrsti tehničkog mandata”, ali nije pojasnio šta to konkretno znači.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*