Ivanić zakazao konsultacije o reviziji tužbe

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić najavio je da je za danas zakazao neformalne konsultacije članova Predsjedništva povodom odluke o pokretanju revizije presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

Ivanić je za Radio-televizju Srbije rekao da na tim konsultacijama ne očekuje ništa posebno, objasnivši da ih je zakazao za danas jer je juče, 1. marta, u Federaciji BiH bio neradni dan zbog obilježavanja Dana nezavisnosti.

Ivanić je podsjetio da je vanredna sjednica Predsjedništva BiH nedavno prekinuta, jer Bakir Izetbegović nije želio da se raspravlja o podnošenju zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije.

On je dodao da je i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović napustio tu sjednicu i da je zato odlučio da zakaže neformalne konsultacije.

“Ne očekujem ništa posebno, ja imam svoj stav, Izetbegović ima svoj, a Čović nešto između”, rekao je Ivanić u emisiji RTS-a.

Ivanić smatra da svi argumenti pokazuju da nema nikakve pravne osnove za reviziju tužbe i da odluka o tome nije donesena u institucijama BiH.

 

Član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović izjavio je danas da će razmisliti da li doći na današnje konsultacije Predsjedništva koje je sazvao predsjedavajući Mladen Ivanić.

“(Hrvatski član Predsedništva Dragan) Čović je i dalje stava da neće da preglasava, ali to će morati učiniti. Ja neću glasati protiv prethodne odluke Predsjedništva iz 2002. godine, a to je da je Softić agent BiH”, rekao je Izetbegović.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*