Danas odluka o zahtjevu Srbije za izručenje Haradinaja

Apelacijski sud u francuskom gradu Colmar danas treba priopćiti svoju odluku povodom zahtjeva Srbije za izručenje Ramusha Haradinaja zbog sumnje da je izvršio ratne zločine na Kosovu.
Apelacijski sud u Colmaru ima tri opcije u svom odlučivanju. Može naložiti prikupljanje dodatnih informacija i zatražiti daljnje razmatranje slučaja na sljedećoj sjednici, može dati pozitivno mišljenje o zahtjevu Srbije za izručenje ili se njim nesuglasiti,

Ako Apelacijski sud u Colmaru dadne negativno mišljenje o zahtjevu Srbije, izručenje Haradinaja neće biti moguće. Haradinaj će biti slobodan napustiti Francusku, a Srbija ne bi imala pravo žaliti na odluku.

Ako pak Apelacijski sud utvrdi da su ispunjeni uvjeti za izručenje Haradinaja, konačnu odluku o izručenju donijet će francuska vlada, navela je ranije glasnogovornica suda u Colmaru Sandra di Rosa u izjavi Tanjugu.

Haradinaj, koji je lider oporbenog Saveza za budućnost Kosova, uhapšen je 4. januar na granici Švicarske i Francuske po srbijanskoj potjernici, a Srbija je potom uputila Francuskoj zahtjev za njegovo izručenje.

On je sedam dana kasnije pušten da odluku suda o zahtjevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi, ali mu je oduzeta putovnica i zabranjeno napuštanje teritoriju Francuske.

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a u januaru je proširena novim optužbama i novim dokazima koji su proslijeđeni sudu u Colmaru.

Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na Kosovu, ali je 2012. pravomoćno oslobođen svih optužbi.

Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio kaznena djela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na Kosovu u tijeku 1998. i 1999. godine, a riječ je, kako je Beograd priopćio, o djelima koja nisu bila predmet suđenja pred Haaškim tribunalom.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*