Dom naroda PFBiH: Usvojen Zakon o bankama u Federaciji BiH

Delegati Doma naroda Federalnog parlamenta usvojili su danas Zakon o bankama, koji prethodno usvojio i Predstavnički dom. Zakon će na snagu stupiti osmog dana od objave u Službenim novinama FBiH.

Zamjenica premijera i federalna ministrica finansija Jelka Milićević izjavila je za Fenu da su nove odredbe Zakona o bankama usklađene sa direktivama Evropske unije, koje uključuju jaču superviziju banaka, sistem upravljanja rizicima, restrukturiranje banaka te druge odredbe u pogledu korporativnog upravljanja u bankama.

“Novine u zakonu ogledaju se, prije svega, u direktivama i prepoznavanju problematike sistemskih banaka. To su banke koje imaju veliki broj depozita i aktivu, odnosno vodeće banke po entitetima. Posebno se pojačava nadzor nad njihovim radom”, kazala je Milićević.

Predviđeno je da se u okviru Agencije za bankarstvo formiraju posebni odjeli što znači da se “poslovanje banaka prati preventivno, jer bi trenutni mehanizmi zaštite teško bi mogli ispratiti problematičnu banku koja bi bila likvidirana ili došla u stečaj“.

Zakon o bankama, uz nedavno usvojeni Zakon o Agenciji za bankarstvo FBiH, omogućava uspostavu pravnog okvira za restrukturiranje banaka u FBiH.

U nastavku sjednice koja je započeta 9. februara, delegati bi trebalo da se izjasne i o Nacrtu zakona o prevozu opasnih materija, te o više informacija i izvještaja, među kojima je i Informacija o stanju sigurnosti na području FBiH u 2016. godini.

Na dnevnom redu je i Dokument okvirnog budžeta Federacije BiH za period 2017 – 2019. godina, saopćeno je iz federalnog parlamenta.

Po završetku 18. redovne, planirano je održavanje 19. sjednice na kojoj bi delegati trebalo da se izjasne o Programu rada Vlade FBiH za ovu godinu.

Delegati bi trebalo da se izjasne i o prijedlozima zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Federalnom pravobranilaštvu, te o Jedinstvenom registru korisnika gotovinskih naknada na koje se ne uplaćuju doprinosi.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*