Zagreb: Crnadak na sastanku SEECP-a o aktuelnim događanjima u jugoistočnoj Evropi

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovat će danas na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Zagrebu.

Planirano je da se ministar Crnadak obrati učesnicima tokom plenarnog zasjedanja sastanka koji će biti upriličen u okviru hrvatskog predsjedanja ovom regionalnom inicijativom.

Iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH najavljeno je da će na ovom skupu ministri razgovarati o trenutnoj situaciji i posljednjim događajima u jugoistočnoj Evropi.

Diskutirat će se i o načinima i modalitetima na koje se vrlo dobra i uspješna saradnja između zemalja članica SEECP-a može najbolje iskoristiti za prevazilaženje trenutnih izazova i maksimiziranje zajedničkih prilika.

Također, najavljena je i rasprava o načinima borbe protiv terorizma, podršci zemljama članicama SEECP-a koje su na putu evropskih integracija i saradnji u oblasti Connectivity agende, komunikacija, transporta i energetike.

Na kraju sastanka očekuje se usvajanje zajedničke izjave ministara vanjskih poslova zemalja članica SEECP-a.

Bosna i Hercegovina učesnica je SEECP-a od 2001. godine i od tada aktivno učestvuje u radu brojnih konferencija i sastanaka na najvišem državnom i ministarskom nivou, a predsjedavala je SEECP-om u mandatu 2003/2004. godina.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*