Održana 67. redovna sjednica Vlade TK

Rudnika soli „Tuzla“ primjer uspješne finansijske konsolidacije

Na danas održanoj redovnoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je Informaciju o finansijskoj konsolidaciji privrednog društva Rudnik soli „Tuzla“ d.d. Tuzla. Na osnovu izvještaja privrednog društva Rudnik soli „Tuzla“ d.d. Tuzla, može se zaključiti da su se, u cilju realizacije finansijske konsolidacije duga, do kraja 2016. godine uspjele završiti planirane aktivnosti. To znači da su odobreni postupci finansijske konsolidacije izmirenja duga po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje i na ime isporučene električne energije u potpunosti realizovani. Ovim su i okončane intenzivne aktivnosti Vlade Tuzlanskog kantona da spasi Rudnik soli „Tuzla“ od finansijskog kolapsa. Realizacijom ovih aktivnosti riješene su obaveze u iznosu od 1.233.732,15 KM po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje, te više od 2.000.000,00 KM obaveza prema Elektroprivredi Bosne i Hercegovine. Sporazum o finansijskoj konsolidaciji duga na osnovu doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti sa Federalnim Zavodom za zapošljavanje nije potpisan ali je potpisan Sporazum o finansijskoj konsolidaciji duga sa JU SzZ TK. S tim u vezi Rudnik će u narednom periodu nastojati da servisira ovaj dug, te time i okonča postupak finansijske konsolidacije.

 

Usvojen Izvještaj o implementaciji Strategije razvoja TK

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je danas Izvještaj o implementaciji Strategije razvoja Tuzlanskog kantona 2016 – 2020. godina. Ukupno planirana sredstva za realizaciju Strategije razvoja Tuzlanskog kantona iznose 346.971.980 KM za ukupno 45 mjera u svim sektorima. Od ukupnog broja mjera i planiranih sredstava za 2016. godinu planirano je 55.153.742 KM. Vrijednost sredstava uloženih iznosi 16.416.355 KM. U izvještaju o implementaciji Operativnog/Akcionog plana Strategije razvoja Tuzlanskog kantona 2016-2020. godina za 2016. godinu od ukupno utvrđenih 45 mjera sa 68 aktivnosti može se konstatovati da je 13 aktivnosti završeno, 75 aktivnosti su u toku realizacije, 13 nije u fazi realizacije, jedna aktivnost je odgođena, a jedna aktivnost je otkazana.

 

U Tuzlanskom kantonu implementirano 207.125.223 KM javnih investicija

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je danas Izvještaj o implementaciji Programa javnih investicija Tuzlanskog kantona u  2016. godini i Izvještaj o radu Komisije za izradu programa javnih investicija Tuzlanskog kantona za period septembar 2016-februar 2017. godine. Informacija je izrađena na osnovu podataka koje su dostavila nadležna resorna ministarstva, općine i Grad Tuzla ili javna preduzeća koji implementiraju projekat i upravljaju sredstvima namijenjenim za realizaciju projekta i programa iz Programa javnih investicija TK. Ukupna vrijednost 35 projekata uključenih u Program javnih investicija Tuzlanskog kantona koji su implementirani u toku 2016. godine iznosi 207.125.223 KM. Od ovog iznosa 177.343.484 KM  se odnosi na projekte čija implementacija se finansira domaćim izvorima finansiranja, a na 29.781.739 KM su sredstva osigurana van Bosne i Hercegovine.

 

Ostale odluke

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je danas Izvještaj o radu Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona za 2016. godinu i godišnji Programa rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona za 2017. godinu. Vlada je zadužila Kantonalnu upravu civilne zaštite da doradi Program rada Uprave za 2017. godinu i da ga nakon dorade ponovno dostavi Vladi na razmatranje.

 

Vlada Tuzlanskog kantona odobrila je danas 4.000,00 KM Udruženju studenata Medicinskog fakulteta „Medicus“ Tuzla, kao podršku implementaciji projekta „Tuzla Brain Week 2017“.

 

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je danas pokroviteljstvo bez finansijske potpore „Međunarodnog sajma medicine Remedium“, koji će se od 11. do 13. maja održati u Tuzli. Također, prihvaćeo je  i pokroviteljstvo bez finansijske potpore „Drugog simpozijuma urgentne medicne Bosne i Hercegovine sa međunarodnim učešćem“, koji će se održati 25. marta 2017. godine u Tuzli.

 

Vlada Tuzlanskog kantona imenovala je danas punomoćnike koji će na narednoj sjednici u ime osnivača vršiti ovlaštenja Skupštine Javnog preduzeća „Međunarodni aerodrom Tuzla“ d.o.o.

 

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je danas Mišljenje na tekst nacrta Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije o socijalnom osiguranju. Ovim Mišljenjem podržava se zaključivanje ovog Sporazuma, budući da do sada nije postojao ovakav Sporazum koji bi regulisao pitanja radno – pravnog statusa i pitanja iz penzijsko – invalidskog osiguranja radnika iz BiH koji su radili ili rade u Ruskoj Federaciji,  odnosno  Ruskoj  Sovjetskoj  Federativnoj  Socijalističkoj Republici i da na Nacrt teksta Sporazuma nema suštinskih primjedbi. Mišljenje će se dostaviti Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike.

 

Također, na današnjoj sjednici Vlada je donijela Rješenje o privremenom imenovanju Upravnog odbora JU Arhiv Tuzlanskog kantona na period od najduže 60 dana, kao i Rješenje o imenovanju predsjednika Školskog odbora JU Osnovna škola „Gornja Tuzla“ Gornja Tuzla, Tuzla na period najduže do 90 dana.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*