Mogherini se obratila Skupštini Srbije, radikali skandirali

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini boravi u zvaničnoj posjeti Beogradu.

Tokom obraćanja u Skupštini, Mogherini je pričala o eurointegracijama, dok su tokom njenog govora sve vreme poslanici Srpske radikalne stranke skandirali “Srbija Rusija, ne treba nam Unija.” Poslanici Dveri drže transparente “Srbijo, ne vjeruj Briselu”, na srpskom i engleskom jeziku.

Obraćanje Federice Mogherini u sali prate i poslanici Demkoratske stranke, Liberalno demokratske partije, Socijaldemokratske partije.

U sali nema poslanika pokreta Dosta je bilo.

Sjednici su prisustvovali i predstavnici diplomatskog kora u Srbiji, kao i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini boravi u Srbiji, a prije obraćanja u Skupštini sastala se sa državnim vrhom te zemlje.

Mogherini je na početku obraćanja rekla da joj je čast da se obraća Parlamentu, pošto je i sama bila poslanik.

“Nekada mi nedostaje, tako da je dobro imati priliku da iskusim to. Hvala, što ste mi pružili tu mogućnost. Moja poruka Srbiji je da budućnost EU neće biti Evropa sa 27 članica, zato što jedna koja će napustiti, na njeno mesto ući će nova članica i biće Srbija jedna od njih”, rekla je Mogerini.

Dodala je da se zahvaljuje Vladi Srbije i Aleksandru Vučiću na odličnim rezultatima.

“Treba da glasove za obraćanje glasačima”

Tokom čitavog obraćanja, skandiranje poslanika SRS nije prestajalo.

U jednom trenutku, Mogherini je rekla da zna da čitav region prolazi kroz težak trenutak, i da su pred Srbijom teški izbori.

“Treba da sačuvate glasove i za obraćanje glasačima. Etničke polarizacije, jesu teške. Ali dozvolite da vam kažem da je uloga Srbije ključna. Imate veliku odgovornost. Srbija je uvek bila na raskršnju različitih svetova, i te etikete Istoka i Zapada nikada nisu bile dovoljne”, kaže Mogerini.

Rekla je da je važno da se svi građani uključe u ključne uloge koje Srbija mora da donese.

“Srbija je toliko toga uradila, i sada možete da nastavite da radite. Možete da budete partner za stabilnost, a i da pomognete vašoj zemlji da napreduje na putu ka EU”, kaže Mogherini.

Za kraj je poželjela svima mirnu predizbornu kampanju.

Maja Gojković je zatvorila posebnu sjednicu Skupštine Srbije na kojoj se obraćala Mogherini, dok su poslanici sve vrijeme uzvikivali “Ua, ua”.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*