Telegraph preporučio našu zemlju turistima: 10 zanimljivih činjenica o BiH

Ugledni britanski medij The Telegraph izdvojio je BiH kao jednu od destinacija koje turisti trebaju posjetiti. autor u svom tekstu opisuje BiH kao lijepu evropsku zemlju, okruženu planinama, sa čistim rijekama, bogatom historijom i jednu od strana krvavog raspada Jugoslavije.
1. Moderna BiH je starija nego što mislite
“BiH je svoju neovisnost proglasila u zimu 1992. godine nakon održanog referenduma održanog 1. marta, a rezultati su objavljeni 3. marta. Ovo nije prošlo dobro. Srpski prigovori na Bosnu koju je priznao UN bili su glavni uzroci strašnog rata 1992-1995 u kojima su genocid i kršenje ljudskih prava ostavili ožiljke u ovom dijelu Evrope”, piše autor.

2. Bosna je bila na kartama iz 14. stoljeća
Telegraph je podsjetio kako je nekada postojalo Bosansko kraljevstvo u periodu od 1377. do 1463. godine kada ga osvajaju Osmanlije a potom Austro-Ugarska.

“Glavni je bio kralj Tvrtko I koji je nosio krunu od 1377. do 1391. godine. Proširio je teritoriju Bosne kao i njen utjecaj, te ostavio trag osnovavši Herceg Novi”, stoji u tekstu.

3. Hercegovina je manja od Bosne
“Hercegovina je dom Mostara, grada u kojem se nalazi kultni Stari Most koji je jedan od simbola rata izgrađen za vrijeme Osmanskog carstva u 16. stoljeću. Stajao je tu 427 godina dok nije uništen u ratu 9. novembra 1993. godine. Rekonstruisan je i ponovo otvoren 23. jula 2004. godine. Bosna čini 80 posto teritorije i dom je Sarajeva”, piše autor.

4. Zna put ka moru
Većina ljudi van Balkana zna da Sredozemno more ide duž Italije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Albanije i Grčke, ali kada pogledaju bolje u kartu vide da se tu nalazi i BiH.

“Ovaj mali jaz u kontinuitetu jer hir politike i geografije, ali je sasvim dovoljan da Bosna im svoje odmaralište na moru. To je Neum, tipična balkanska enklava sa narandžastim krovovima i finim plažama”, piše autor navodeći i hotele u ovom bh. mjestu.

5. Dom je velike evropske rijeke
Riječ je o Neretvi čiji je veći dio u BiH, a ostali manji dio u Hrvatskoj. Telegraph ističe njenu ljepotu i snagu. Također, preporučuju Jablaničko jezero i rafting.

6. Sarajevo nudi modernost
Iako je bilo uništeno u ratu, Sarajevo se izgradilo i moderniziralo. Kao jedan od primjera ističu Avaz Twist Tower koji nazivaju arhitektonskom genijalnošću.

7. Pamti svoje borbe
Podsjetili su da je Sarajevo bilo opkoljeno 1.425 dana, što je najduža opsada u modernoj historiji. Preporučili su posjetu ratnom tunelu i muzeju kao simbol preživljavanja u to vrijeme.

8. Možete piti hercegovačko vino
“Većina vinogradskih proizvoda u zemlji dolazi sa hercegovačkog tla. Ljubitelji vina trebaju krenuti ka slikovitom gradu na jugu – Trebinju, koji je okružen vinogradima i vinarijama”, ističe autor.

9. Još uvijek zahtijeva indirektan put
Problem za britanske turiste je taj što ne postoji direktna let iz njihove zemlje u BiH. Telegraph preporučuje korištenje kompanija Austria Airlines, Croatia Airlines i Lufthansa koji imaju letove za Sarajevo.

10. Nekoliko putnih agenata će rado pomoći
Putne agencije iz Velike Britanije u svojim programima imaju plan putovanja u BiH. Među njima je Regent Holiday koji nudi “Osmodnevnu odiseju u BiH koja uključuje Sarajevo i Mostar. Agencija Exodus nudi program “Bicikliranja Bosnom i Crnom Gorom” u okviru kojeg se devet dana provede u Mostaru i južno od njega. Agencija Explore nudi “Putovanje kroz Balkan” koje traje 12 dana a uključuje posjete Sarajevu, Mostaru i Trebinju.

(Vijesti.ba / Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*