Završen sastanak Mogherini s liderima: Naglašena čvrsta opredijeljenost za evropski put BiH

U zgradi Delegacije Evropske unije (EU) u BiH upravo je završen sastanak visoke predstavnice Evropske unije (EU) za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini sa predstavnicima stranaka potpisnica Reformske agende.

Predstavnici stranaka su nakon sastanka izjavili da su se čule ohrabrujuće poruke i spremnost na dijalog i međusobno uvažavanje na putu BiH ka EU.

Igor Crnadak iz PDP-a je kazao da je jedan od glavnih ciljeva ulazak BiH u EU, te da je PDP danas opredijeljen za to više nego ikad. Poručio je da to mora pratiti uvažavanje nadležnosti oba entiteta i svih poolitičkih struktura u BiH.

– U ovom momentu najveća opasnost prijeti od uzurpacije institucija paralelizma i pokušaja da predstavnici jednog naroda izvuku proces odlučivanja izvan institucija. Prošla godina je bila najbolja evropska godina za BiH, a na nama je da pokažemo da će 2017. biti još bolja – kazao je Crnadak.

Lider SNSD-a Milorad Dodik kazao je da su se svi opredijelili i potvrdili evropski put BiH, te da želimo da RS bude vidljiva na tom putu.

– Ključni problem je Mehanizam koordinacije koji nije zaživio. Ukoliko on ne profunkcioniše imat ćemo problem sutra kada dođemo u situaciju da predamo Upitnik u EU – kazao je Dodik.

Radončić je kazao da su neke od tema sastanka bile i reformska agenda, javni servisi u BiH, ali i revizija presude po tužbi BiH protiv Srbije. Što se tiče revizije, on je kazao da svi politički lideri ostaju pri svojim stavovima.

Predsjednik SDS-a, Vukota Govedarica je naglasio da su utisci sa sastanka više nego pozitivni.

– Opredijelili smo se da nastavimo s radom kada je u pitanju Reformska agenda. Ohrabren sam onim što sam danas čuo. Drago mi je da čujem od Bakira Izetbegovića da je spreman da prošlost ostavi daleko iza nas i da gledamo isključivo kako u budućnosti BiH može funkcionirati. Spremni smo ukoliko je potrebno, a Izetbegović je i o tome govorio, da potpišemo Deklaraciju koja će nas obavezivati da radimo isključivo na budućnosti i na putu BiH ka EU – rekao je Govedarica.

(Faktor.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*