Krvavi sukob izbio između Trumpovih simpatizera i protivnika

Krv, suzavac, vatra, hapšenja – prizori sa skupa potpore američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, koji su se sreli s njegovim protivnicima.

Najviše incidenata dogodlio se u kalifornijskom Berkeleyju, gdje je u 14 sati po lokalnom vremenu, u parku koji nosi ime Martina Luthera Kinga Jr, krenuo “March 4 Trump”, prenosi L.A. Times.

Kako prenosi ABC News, ali i ruski Ruptly, dva je skupa rastavljala policija. Od desetero uhapšenih pet je optuženo za napad, od čega četvero za napad smrtonosnim oružjem.

Osim noževa, policija je zaplijenila cijevi, palice, komade drveta, ali i spriječila jedan napad ciglama. Zagovornici Trumpa tvrde da su oni žrtve – navode da su podržavatelji predsjednika napadali žene, djecu, manjine i starije osobe.

Isto tako, tumače i da se oni protive slobodi govora. Antifašisti, pak, objavljuju na koji su se način za ovaj skup opremili Trumpovi zagovarači – da su bili naoružani noževima i zaštićeni kacigama.

Ovo je drugi sukob u tom gradu u samo mjesec dana. Prije nekoliko sedmica je, naime, studentska populacija spriječila skup Trumpovog zagovarača, poznatog po ksenofobnim ispadima, Mila Yiannopoulosa.

U St. Paulu u Minnesoti uhapšeno je šestero ljudi, nakon sukoba 400 Trumpovih simpatizera s 50-ak protivnika.

U Nashvilleu je uhapšeno dvoje.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*