Seul: Sjeverna Koreja ispalila rakete u more, pale na teritoriju Japana

Sjeverna Koreja ispalila je danas četiri zabranjene balističke rakete, od kojih su tri pale u japanske teritorijalne vode, imaju doseg 1.000 kilometara, saopštili su južnokorejski i japanski zvaničnici.

Za sata nije poznato koji je tip raketa ispaljen, ali administracija američkog predsjednika testiranje smatra provokacijom, navela je agencija AP.

List Njujork tajms (The New York Times) prenio je tokom vikenda da uprkos naporima koji se ulažu u usavršavanje, kako je navedeno, sajber i elektronskih napada protiv balističkog programa Sjeverne Koreje, SAD i dalje ne mogu da suzbiju aktivnosti Pjongjanga.

Japanski zvaničnici su naveli da su tri od četiri ispaljene rakete sletjele u vode nad kojima Tokio ima suverena prava za istraživanje i eksploatisanje resursa.

Prema rečima sa južnokorejskih zvaničnika, rakete su ispaljene iz provincije Sjeverni Pjongan.

Pjongjang je u proteklih nekoliko meseci sproveo seriju testiranja raketa, uključujući novu raketu srednjeg dometa koju je ispalila u februaru.

SAD imaju 28.500 vojnika rasporedjenih u Južnoj Koreji i 50.000 u Japanu, zbog, kako se navodi, moguće agresije iz Severne Koreje.

(Agencije/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*