Danas neformalni samit Francuske, Njemačke, Italije i Španije

Francuska i Njemačka, uz podršku Italije i Španije, danas će u Versaillesu kod Pariza održati neformalni samit na kojem će razmotriti budućnost Evropske unije (EU) uzdrmane odlaskom Velike Britanije i usponom populizma.

Samit organizuje predsjednik Francuske François Hollandea na njemu će prisustvovati njemačka kancelarka Angela Merkel i premijeri Španije i Italije, Mariano Rajoy i Paolo Gentiloni.

Francuski diplomatski izvori naveli su da se sastanak održava kao “politički podsticaj četiri zemlje EU” uoči samita u Rimu, 25. marta, na kojem će se obilježiti 60 godina od Rimskog sporazuma.

Rimskim sporazumom potpisanim 1957. godine u Rimu, osnovane su Evropska ekonomska zajednica (EEZ) i Evropska zajednica za atomsku energiju (Euratom).

EEZ-om je ustanovljena carinska unija između šest država potpisnica (Belgija, Francuska, Italija, Luksemburg, Holandija i Nemačka) i postavljeni su kriterijumi i temeljni ciljevi stvaranja zajedničkog tržišta koje bi osiguralo slobodno kretanje ljudi, roba, usluga i kapitala.

(Beta/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*