Saopštenje Privremenog Senata povodom dešavanja na Univerzitetu u Tuzli

Na sjednici Senata održanoj 07.03.2017. godine, a  povodom dešavanja na Univerzitetu u Tuzli, Senat je donio slijedeće zaključke:

 

1.     Senat Univerziteta u Tuzli pruža punu podršku Rektoru u realizaciji programa rada koji se bazira na vladavini prava, odnosno poštivanju Okvirnog Zakona o visokom obrazovanju BiH, Zakona o visokom obrazovanju i Statuta Univerziteta.

2.     Nedopustivo je miješanje bilo koje političke stranke ili političkog funkcionera u donošenje odluka organa Univerziteta.

3.     Prijetnje i pritisci na Rektora Univerziteta Senat kvalifikuje kao grubo kršenje zakona. Senat se kategorički suprotstavlja svim pokušajima narušavnja autonomije Univerziteta.

4.     Senat traži od nadležnih službi MUP-a i Tužilaštva da istraže sve okolnosti vezane za incident koji se desio na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu dana 05.03.2017. godine.

5.     Senat traži od Etičkog komiteta Univerziteta u Tuzli da procesuira navedeni slučaj na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu, te u skladu sa Kodeksom nastavničke etike i svojim statutarnim nadležnostima, odgovornim  izrekne odgovarajuće mjere.

6.     Senat Univerziteta u Tuzli poziva Osnivača Univerziteta u Tuzli da kroz konstruktivan dijalog, a u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, da doprinos za nesmetan dalji rad i razvoj Univerziteta u Tuzli.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*