Vraća se smrtna kazna za trgovanje narkoticima

Predstavnički dom Filipina odobrio je danas nacrt zakona o vraćanju smrtne kazne vješanjem, injekcijom ili streljanjem osumnjičenih za trgovinu narkoticima, uprkos protivljenju grupa za ljudska prava i Katoličke crkve.
Kako AP prenosi, 216 članova predstavničkog doma odobrilo je zakon, 54 je glasalo protiv a jedan je bio uzdržan, čime se ostvaruje obećanje koje je dao predsednik Filipina Rodrigo Duterte o ponovnom uvođenju smrtne kazne za teška krivična djela, posebno za trgovinu drogom.

Prvobitni nacrt zakona predviđao je da smrtnom kaznom budu obuhvaćeni i osuđeni za teška krivična djela, poput krađe ili korupcije, ali su poslanici ipak odlučili da se ona dozvoli samo za djela vezana za narkotike, uključujući njihovu proizvodnju i prodaju.

Kako se navodi, nacrt zakona usvojen u Predstavničkom domu mora da bude usaglašen sa verzijom koja je sastavljena u Senatu, a zvanično će stupiti na snagu kada ga potpiše Duterte.

Oni koji su se zalagali za uvođenje smrtne kazne smatraju da bi ona pomogla u borbi protiv droge i opasnosti koje ona nosi, a koju je Duterte podigao na nivo prijetnje nacionalnoj bezbjednosti.

Od kako je stupio na dužnost u junu, u Duterteovom ratu protiv droge, život je izgubilo na hiljade osumnjičenih dilera.

Protivnici, predvođeni Katoličkom crkvom održali su prije tri nedjelje skup protiv smrtne kazne kojem je prisustvovalo više od 10.000 osoba u Manili, a više od 200 demonstranata protestovalo je ispred Predstavničkog doma tokom današnjeg glasanja.

 

(Vijesti.ba / TANJUG)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*