Lideri Evropske unije o situaciji na Balkanu

Lideri Evropske unije bi na današnjem samitu u Briselu trebali da još jednom obećaju “jasnu podršku” Balkanu, saznaje se iz izvora EU. Općeprihvaćena ocjena zvaničnika Unije je da je Balkan u posljednje vrijeme bio zanemaren, ali da je takvoj situaciji došao kraj.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk ocjenjuje da je situacija na Zapadnom Balkanu krhka i poziva lidere EU da danas na samitu EU razmotre situaciju u regionu.

Tusk je u pozivnom pismu upućenom premijerima i predsjednicima 28 zemalja članica EU naveo da će Zapadni Balkan biti tema prvog dana samita EU lidera koji je zakazan za 9. i 10 mart u Briselu.

U nacrtu zajedničkog saopćenja, koji je na uvid dobila agencija Rojters, navodi se da će lideri ponovo iskazati “jasnu podršku” evropskoj perspektivi zapadnog Balkana.

U tekstu se ne spominje nijedna od balkanskih država.

“Zanemarili smo Balkan i sada vidimo da je sve slabiji”, rekao je visoki diplomata EU, koji Brisel okrivljuje za potcjenjivanje zadatka tranzicije u tim zemljama.

Drugi diplomata je naveo da, ukoliko Brisel ne može da riješi probleme na Balkanu, koji je unutar Evrope, kako onda može da teži da ima ulogu u sjevernoj Africi, Bliskom istoku i istočnom dijelu evropskog bloka.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*