Samit EU u Briselu: Evropa zabrinuta zbog stranih uticaja na Balkanu

U Briselu se danas nastavlja samit lidera Evropske unije na kojem se razmatra situacija sa migrantima, ekonomska pitanja, zajednička vanjska i odbrambena politika i situacija na Zapadnom Balkanu.

Prvog dana samita Donald Tusk ponovo je izabran za predsjedavajućeg Evropskog vijeća, uprkos protivljenju njegove rodne Poljske.

Značajna tema prvog dana samita bila je i situacija na Zapadnom Balkanu. Evropski lideri su kasno sinoć u Briselu izrazili zabrinutost zbog “tenzija i podjela” u tom regionu, a predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk osudio je “nezdrave vanjske uticaje”.

“U tom regionu od vitalnog značaja za Evropu, tenzije i podjele eskaliraju, djelimično zbog nezdravih vanjskih uticaja koji su destabilizovali nekoliko zemalja u posljednje vrijeme”, rekao je Tusk.

Predsjednik Vijeća nije pomenuo nijednu zemlju ali, prema nekoliko diplomatskih izvora u Briselu, Evropljani su na samitu u Briselu posebno zabrinuti zbog uticaja Rusije i Turske na Balkan.

Britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May) najavila je da će London biti domaćin samita sa zemljama Zapadnog Balkana 2018. godine.

Mej je, osvrćući se na pokušaj puča poslije izbora oktobra 2016. u Crnoj Gori, koji su, kako tvrdi tamošnje pravosuđe, organizovala dvojica Rusa, izjavila da EU mora “učiniti više da se suprotstavi kampanjama Rusije za destabilizaciju i dezinformaciju, i osigurati da angažovanje Zapada u tom regionu postane vidljivije”.

Šefica diplomatije EU, Federika Mogerini (Federica Mogherini), posjetila je prošle sedmice glavne gradove Crne Gore, Makedonije, Albanije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*