epa05843835 Supporters of Turkish President Recep Tayyip Erdogan shout slogans against the Netherlands as they hold Turkish flags in front of the Dutch Consulate in Istanbul, Turkey 12 March 2017. Turkish Family Minister Fatma Betul Sayan Kaya was barred by police from entering the Turkish consulate in Rotterdam on 11 March, after the Dutch government had denied landing rights to Turkish Foreign Minister Cavusoglu who planned a speech at the consul's residence in Rotterdam. The incidents have led to a diplomatic row between the two countries, and protests by Turkish citizens in the Netherlands as well as in Turkey. EPA/CEM TURKEL

Diplomatski spor ne jenjava: Holandija upozorila građane nakon Erdoganove prijetnje

Holandska vlada upozorila je svoje građane koji planiraju putovati u Tursku ili se već tamo nalaze da računaju na pojačane tenzije između dviju zemalja.

Njemačka, Austrija i Holandija blokirale su pokušaje održavanja mitinga državljana turskog porijekla u tim zemljama, a turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obećao je odmazdu i sankcije, optužujući ih za nacizam.

U ponedjeljak je holandsko Ministarstvo vanjskih poslova izdalo novo upozorenje, istovremeno pozivajući svoje državljane u Turskoj da vode računa o sebi i ukazujući na nove diplomatske napetosti.

U upozorenju se navodi da izbjegavaju okupljanja i mjesta na kojima je gužva, a tursko Ministarstvo vanjskih poslova podnijelo je i formalni protest.

Diplomatski spor bez presedana počeo je holandskim otkazivanjem mitinga turskom ministru vanjskih poslova uoči referenduma o promjeni ustava u Turskoj. Državni vrh Turske trebao je u Rotterdamu vršiti propagandne aktivnosti među turskim državljanima koji žive u Holandiji i imaju pravo glasa na referendumu.

Nakon ove zabrane turski predsjednik Erdogan rekao je da Holanđani predstavljaju ostatke fašista i nacista, a gradonačelnik Rotterdama je poručio da je skup zabranjen iz sigurnosnih razloga.

Stotine Turaka se okupilo ispred turskog konzulata u Rotterdamu, sjedišta holandske ambasade u Istanbulu i u Ankari kako bi osudili ponašanje Holandije prema njihovim zvaničnicima.

U neredima koji su izbili sinoć povrijeđeno je nekoliko osoba. Policija je koristila pse i vodene topove kako bi rastjerala demonstrante u Rotterdamu, a pojedine su tukli i pendrecima. Mediji javljaju kako su demonstranti jajima gađali holandsku ambasadu u Istanbulu.

Premijer Turske Binali Yildirim ponovio je da će “jake protumjere” protiv Holandije biti poduzete. S druge strane, premijer Holandije Mark Rutte osudio je ponašanje Turske kao bizarno, neodgovorno i neprihvatljivo.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*