Sjednica ESV-a FBiH: Federaciji prijete tužbe vrijedne 100 miliona KM

Trenutno se na sudovima nalazi oko 2.000 tužbi u vezi sa osnovicom za obračun plaća, a zbog neusaglašenosti radnih propisa u FBiH, kazao je nezavisni ekonomski ekspert i izaslanik federalnog premijera u Ekonomsko-socijalnom vijeću FBiH Zlatko Hurtić na sjednici ESV-a, u okviru rasprave o proširenju Općeg kolektivnog ugovora.

– Ukoliko bi se proširilo djelovanje Općeg kolektivnog ugovora mogli bismo se suočiti sa novim tužbama koje bi imale vrijednost od oko 100 miliona maraka. Isplata tih odšteta išla bi na teret budžeta FBiH – upozorio je Hurtić.

Inače, vanredna sjednica ESV-a je organizovana na zahtjev sindikalnih predstavnika, sa osnovnom temom o proširenju važenja Općeg kolektivnog ugovora. Prema riječima predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH Ismeta Bajramovića, konačno je došlo vrijeme da se predstavnici Vlade FBiH izjasne kada će biti prošireno djelovanje Općeg kolektivnog ugovora.

Problem je u tome što se trenutno Opći kolektivni ugovor odnosi samo na uposlene u onim firmama čiji su vlasnici članovi Udruženja poslodavaca FBiH, a radnici članovi Sindikata. Bajramović je podsjetio da je Vlada FBiH još prilikom potpisivanja najavila da će donijeti odluku o proširenju važenja na sve radnike, odnosno na sve firme u FBiH.

– Vlada ima namjeru da donese odluku o proširenju važenja, ali to će moći biti učinjeno tek kada budu ispunjeni potrebn preduslovi. Jedan od njih je donošenje izmjena Zakona o plaćama, kao i potpisivanje svih preostalih granskih ugovora – dodao je Hurić.

Trenutno je preostalo da se potpiše još 11 granskih kolektivnih ugovora, a u sedam njih Vlada FBiH treba biti potpisnik kao poslodavac, dok za preostala četiri to će učiniti predstavnici Udruženja poslodavaca.

(Faktor.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*