TK: Vlada, CZ, MUP i OSBiH razgovarali o djelovanju u incidentim situacijama

Premijer Tuzlanskog kantona Bahrija Umihanić razgovarao je jučer sa predstavnicima Kantonalnog štaba civilne zaštite, Ministarstva unutrašnjih poslova, te Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Rezimirano je  zajedničko djelovanje i međusobno dopunjavanje u vrijeme prirodne nesreće, kao i aktivnosti koje se vode na otklanjanju posljedica nastalih od poplava i klizišta na području našeg kantona.

Pored elemenata dobre saradnje i koordinacije u proteklom periodu identifikovane su i određene manjkavosti, za koje je potrebno uraditi Operativni plan otklanjanja i postupanja u slučajevima eventualnih budućih prirodnih nesreća, elementarnih nepogoda i hemijskih incidenata, istaknuto je ovom prilikom. Ovo je posebno bitno imajući u vidu da određene prognoze ukazuju da bi se kao posljedica klimatskih promjena određene prirodne nepogode na našem području mogle i ponavljati.

S tim u vezi dogovoreno je da se imenuje tim za izradu Operativnog plana zajedničkog djelovanja ove tri komponente. Tokom izrade Plana tim će izvršiti procjenu ugroženosti ljudi i imovine, pregledati stanje, odnosno kapacitirati resurse za otklanjanje posljedica ugroženosti, identificirati potrebnu opremu i trenažne programe uvježbavanja odgovora na scenarije prirodnih nesreća.

Osim premijera Umihanića sastanku su prisustvovali brigadni general Kenan Dautović, komandant 5. pješadijske brigade OS BiH i pukovnik Ćerim Rastoder, policijski komesar Fadil Šljivić i komandant Kantonalnog štaba civilne zaštite Samid Šarac.

(Odjeljenje za informisanje Vlade TK/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*