Zakazana sjednica Skupštine TK o stanju na Univerzitetu u Tuzli

Na inicijativu poslanika ljevice Kolegij Skupštine Tuzlanskog kantona je za 16. mart zakazao sjednicu Skupštine hitnog karaktera, na kojoj će se raspravljati o stanju na Univerzitetu u Tuzli sa osvrtom na aktuelnu situaciju.

Poslanici lijevog bloka u Skupštini TK su, zbog nemilih dešavanja na Univerzitetu u Tuzli i zbog evidentnog uplitanja politike u rad Univerziteta, tražili sazivanje sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona hitnog karaktera.

Podsjećaju da su poslanici ljevice tražili da se do srijede, 15. marta, u pisanoj formi, dostave informacije od strane Vlade TK, Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Ministarstva unutrašnjih poslova, Upravnog odbora Univerziteta kao i rektora UNTZ o zadnjim dešavanjima i narušavanju autonomije Univerziteta.

Također je zatraženo da Skupština kao osnivač Univerziteta i donosilac Zakona o visokom obrazovanju utvrdi činjenice o primjeni novog Zakona koji je uveliko imao političkog uticaja na izbor rektora, prorektora, dekana, prodekana i Senata na UNTZ.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*