Čović: Zloupotrijebili smo Predsjedništvo BiH

U Banjaluci je danas održan sastanak lidera SNSD-a i HDZ-a, Dragan Čovića i Milorada Dodika.

Dragan Čović je nakon sastanka poručio da SNSD i HDZ imaju dobru komunikaciju koja osnažuje odnos dvije stranke.

“Imamo dobru komunikaciju koji osnažuje naš odnos. Uvijek je bio u funkciji jačanja odnosa između dva naroda, a zbog ambijenta koji je izgrađen se pokušava predstaviti drukčije. Neke stvari treba stabilizovati. Moramo imati kvalitetan politički odnos”.

Čović smatra da na sjednicama institucija BiH nema dovoljno materijala za diskusiju što govori o zastoju.

“Više se na sjednicama institucija nema materijala. To dovoljno govori kakav je zastoj u funkcionisanju i odnosima. Do te mjere smo zloupotrijebili kada je u pitanju BiH i Predsjedništvo BiH da smo u ime jednog naroda pokušali izgirati svoj narod, mislim konkretno na bošnjački. Pokušalo se predstaviti da se u ime jedne osobe ili stranke predstavi BiH. To se teško mogu razumjeti kao racionalni potezi. Ako je ta odluka bila prije godinu dana, nije se moglo očekivati da će ugledati svjetlo dana”.

Još je istakao da u ime hrvatskog naroda želi kreirati ambijent da jedan narod bira predstavnike drugom.

“Što se tiče hrvatskog naroda, želimo stvoriti ambijent da jedan narod ne može drugome birati predstavnike. Želimo da svaki narod bira svoje predstavnike, a vidjeli smo kako to može u protivnom završiti. Predstoji nam težak posao, biće puno sastanaka u BiH i oko BiH. Mijenja se odnos međunarodnih institucija u dosadašnjem promišljanju o BiH”.

O potezu Bakira Izetbegovića i aplikaciji za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije, je kazao:

“To se zove kršenje Ustava i zloupotreba ovlasti. Uvijek se morao tražiti konsenzus oko svih pitanja, biće izuzetno teško nastaviti zajedno dalje”.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*