Predstavnički dom FBiH o Zakonu o radu i penzijsko – invalidskom osiguranju

Na sjednici Predstavničkog doma okončana je rasprava o predloženom zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju, kao i o izmjenama i dopunama Zakona o radu o kojima će se poslanici kasnije izjašnjavati.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Edin Mušić predložio je da se „za kasnije“ odgodi izjašnjavanje o amandmanima na predložene izmjene i dopuna Zakona o radu, s obzirom na to da u tom trenutku federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača nije bio u sali Federalnog parlamenta.

Tokom rasprave o tom zakonu najviše je bilo govora o tome koje bi ingerencije za kontrolu rada na crno trebalo da ima federalna, a koje kantonalne inspekcije rada.

Klub poslanika Stranke demokratske akcije zatražio je pauzu, nakon koje je predsjednik Kluba Ismet Osmanović kazao da će se o amandmanima izjasniti kada se budu očitovali o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu.

Poslanici su potom prešli na raspravu o Prijedlogu zakona o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u Federaciji BiH.

Rasprava o Zakonu o PIO

U nastavku sjednice Vlada Federacije BiH treba se izjasniti o 91 amandmanu koji je podnesen na Prijedlog zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.

Zakon je, kako je navedeno, ključan za osiguranje finansijske stabilnosti penzionera i poboljšavanje sistema penzijskog i invalidskog osiguranja u Federaciji BiH.

Ukupno je više od 100 amandmana podneseno na predloženi tekst zakona o PIO. Samo su poslanici Socijaldemokratske partije BiH podnijeli 79 amandmana.

Zakon je utemeljen na Strategiji reforme penzijskog sistema u Federaciji BiH, koju je usvojio Parlament Federacije BiH.

U obrazloženju predloženog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju polazi se od smjernica koje su bazirane na nepovoljnim prognozama socijalne održivosti penzijskog sistema u FBiH.

Rješenja navedena u ovom zakonu dovode do smanjenja “pritiska” na penzijski sistem, jer postepeno pooštravaju uslove za ostvarivanje prava na starosnu i porodičnu penziju, uz izuzetke koji su primjereni socio-ekonomskim prilikama u FBiH.

Nadalje, stvaraju se pretpostavke za ekonomičniju organizaciju sistema PIO, a time i smanjenje troškova nosioca osiguranja.

Zakon je bitan ne samo radi stabilnosti penzijskog sistema već i za cjelokupan reformski proces u FBiH, a od njegovog usvajanja zavisi sudbina 400.000 penzionera i još najmanje toliko članova njihovih porodica, kao i nastavak realizacije Reformske agende.

(BHRT)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*