Protest penzionisanih boraca: Ako Vlada nema sredstva, odakle im novac za aute?

Pred zgradom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine danas su počeli protesti vojnih penzionera Armije RBiH i Hrvatskog vijeća odbrane.
Nekoliko stotina demonstranata traži da se na snagu vrati koeficijent koji je važio prije 2013. godine kada su mnogim bivšim borcima novim zakonom o penzijama one smanjene i do 70 posto.

Kako tvrde, 40 do 50 posto penzionisanih boraca živjelo je solidno do prije tri godine, ali oni sada žive od socijalne pomoći.

Predstavnici penzionisanih boraca kažu da je osnovni zahtjev vraćanje starog koeficijenta, a u toku je sastanak sa predstavnicima Vlade među kojim abi trebao biti i ministar za pitanja boraca i invalida Salko Bukvarević kako bi dogovorili pojedinosti.

Ukoliko se njihovi zahtjevi ne ispune, penzionisani borci će zatražiti ostavku premijera Fadila Novalića. Demonstranti smatraju da Vlada ima sredstva za njihove penzije jer, pitaju se borci, kako mogu kupovati nove automobile.

Podsjećamo, problem je nastao kada je vojnim penzionerima koji su otišli u penziju pod jednim uslovima, smanjen koeficijent na 1,0 čime su im penzije umanjenje od 20 do 70 posto.

Iako je 15. decembra postignut dogovor s Vladom FBIH da će isplatni koeficijent za vojne penzionere biti 1,48 i da će se on početi primjenjivati od 1. januara, do toga nije došlo.

Salko Bukvarević je u tri navrata obećavao borcima kako će prijedlog biti upućen u parlamentarnu proceduru, ali to se nije desilo.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*