Prijedlog zakona o regulisanju načina izmirenja obaveza za zdravstveno osiguranje u rudnicima na području TK

Vlada Tuzlanskog kantona je na današnjoj redovnoj sjednici utvrdila Prijedlog Zakona o reguliranju dospjelih, a neuplaćenih obaveza po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti rudnika uglja u Tuzlanskom kantonu.

– Nakon donošenja Zakona o finansijskoj konsolidaciji rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine ostavljena je obaveza i nadležnost kantonima da regulišu način izmirenja obaveza za zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti kao dug koji je do 2008., odnosno rudnika Kreka do 2009. godine, ostao kao neizmirena obaveza prema Zavodu zdravstvenog osiguranja, odnosno Službi za zapošljavanje – izvijestila je Devleta Čičkušić, sekretarka Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona.

Kako je dalje obrazložila, na ovaj način utvrđenim Prijedlogom Zakona, koji će ići u proceduru prema Skupštini, predviđeno je da se na osnovu podataka Porezne uprave FBiH svake godine rade godišnji planovi koji bi bili potpisani između rudnika uglja i zavoda za zdravstveno osiguranje u visini obaveza za tu narednu godinu.

– Obaveze bi počele da se izmiruju od 1. januara 2018. godine i u roku od narednih deset godina, znači do 2028. godine, obaveze rudnika po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje i za osiguranje od nezaposlenosti, bile bi izmirene u mjesečnim ratama prema godišnjim planovima – kazala je Čičkušić.

Ovim zakonom utvrđen je i način izmirenja obaveza Zavoda prema rudnicima po osnovu naknada za bolovanje više od 42 dana, odnosno za plaće. Na ovaj način bi se, usvajanjem Zakona, riješila međusobona eventulna utuživanja između rudnika i Zavoda i obratno, te bi se omogućilo nesmetano ostvarivanje zdravstvene zaštite po osnovu Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

– Federalnim zakonom su utvrđeni iznosi za rudnike Kreka, Đurđevik, Banovići, na području TK-a, međutim prema podacima rudnika i Porezne uprave, ti iznosi nisu konačni. Prema našim saznanjima u Ministarstvu zdravstva nisu uključene neke obaveze koje su već izmirene, neka potraživanja koja su već izmirena ili otpisana po osnovu Zakona o otpisu dospjelih, a nenaplaćenih potraživanja tako da Porezna uprava ima gotovo tri i po godine do 1. januara 2018. da tačno utvrdi iznose što je, prema našoj informaciji s rudnikom Kreka već urađeno – rekla je sekretarka Ministarstva zdravstva TK-a.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*