Donesen Zaključak o smanjenju plaća direktorima preduzeća i institucija na području TK

Razmatranje prijedloga i donošenje Zaključka u vezi s plaćama direktora javnih preduzeća, javnih ustanova i drugih institucija iz nadležnosti Tuzlanskog kantona, odnosno općina na području Tuzlanskog kantona bila je jedna od tema redovne sjednice Vlade TK-a.

Ovim zaključkom, kako je izvijestila Ivana Veselčić, predsjednica Komisije za administrativna pitanja, utvrđeno je i odlučeno da se putem nadležnih resornih ministarstava pokuša uticati na direktore javnih ustanova, javnih preduzeća i drugih institucija koje se u nadležnosti TK-a da smanje plaće direktorima i svima ostalima koji su uposleni. Za direktore bi plaće iznosile do 90 posto ministarske plaće za prethodni mjesec.

– To znači da se ovim zaključkom pokušava uticati putem resornih ministarstava u Vladi TK-a da oni putem svojih upravnih ili nadzornih odbora utiču na smanjenje plaća direktora javnih preduzeća, ustanova i drugih institucija koje su nadležnosti TK-a. Vlada nije nadležna da donese neku obavezujuću odluku, može samo u formi preporuke. Ista preporuka vrijedi i za općinske nadležnosti da oni putem svojih resora pokušaju smanjiti plaće direktorima javnih institucija, javnih preduzeća i drugih institucija koji su u nadležnosti općine – kazala je Veselčić.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*