Parlamentarci sutra o platama i naknadama sudija i tužioca

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za sutra trebalo da razmatra principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Predloženim izmjenama i dopunama uvode se naknade za prijevoz, topli obrok, smještaj i odvojeni život za sudije i tužioce, te određene kategorije stručnog osoblja u pravosudnim institucijama na nivou BiH, utvrđene Zakonom o plaćama i naknadama u institucijama BiH i odgovarajućim podzakonskim aktima.

Istovremeno se ujednačavaju naknade za regres, koje se sada definiraju na istovjetan način u institucijama BiH.

Delegati bi trebali razmatrati i principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnom i međuentitetskom drumskom prijevozu, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Utvrđeni Prijedlog izmjena i dopuna Zakona tretira i problem nelegalnog prijevoza putnika u međunarodnom prometu, uzimajući u obzir poteškoće s kojima se susreću tijela nadležna za inspekcijske poslove kada je u pitanju dokazivanje prekršaja i pokretanje odgovarajućih postupaka.

Također, ovim zakonom vrši se usklađivanje zakonodavstva BiH s propisima Evropske unije iz ove oblasti.

Stanje i prespektive u sektoru poljoprivrede u BiH, jedna je od tema o kojoj će raspravljati delegati u Domu naroda državnog parlamenta, a na delegatskim klupama trebali bi se naći i Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi: “Upravljanje grantovima u institucijama“, kao i Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi: “Planiranje budžetskih rashoda u institucijama BiH“, koje je pripremio Ured za reviziju institucija BiH.

N1

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*