Sead Mahmutefendić – autor godine

Godišnja nagrada „Autor godine“, koju svake godine dodjeljuje izdavačka kuća „Bosanska riječ“ Tuzla, ove godine je dodijeljena književniku Seadu Mahmutefendiću za romane Čovjek koji pljuje na svoj grob i Mjesto na kojem je neko pojeo cvijet.  Mahmutefendić je prema nekim književnim kritičarima, jedan od najkontraverznijih bosanskih književnika na prelazu iz 20. u 21. stoljeće. Od 13 do sada objavljenih romana internacionalne reference stekli su romani Kelvinova nula, Zezanje Salke Pirije, Ribe i jednooki Jack, Demoni i još neki, a Draž i užas laži nominiran je i za prstižnu IMPAC Dublin award za 2016. godinu.

Romani za koje je nagrađen nagradom Autor godine, kako stoji u obrazloženju urednika iz Izdavačke kuće „Bosanska riječ“, u poetičkom smislu, nalaze se između konvencionalnih tokova fantastične književnosti, gdje su bliski grotesknoj i apokaliptičkoj prozi, te i žanrovskoj orijentaciji po čijim standardima ovaj pisac alegorički razvija „stvarnost“ umjesto stvarnosti.

Nagradu za podsticanje i afirmaciju bosanskohercegovačke literature i kulture u Evropi i svijetu, koju Izdavačka kuća „Bosanska riječ“, također, svake godine dodjeljuje stranim državljanima i institucijama, ove godine dodijeljena je njemačkom pjesniku Đini Lajneveberu (Gino Leineweber) iz Hamburga. Riječ je o velikom i osvjedočenom prijatelju Bosne i Hercegovine, koji je i osobno, ali i sa pozicije predsjednika Društva pisaca pokrajine Hamburg (VS) činio i čini mnogo na stvaranju ljepše slike o našoj zemlji, njenoj kulturi i umjestnosti u sredini gdje živi i djeluje. U njegovim djelima, naročito poeziji, česti motivi i teme su vezane za našu zemlju, a u njima svojim sunarodnicima i čitaocima Lajneveber otkriva jednu fantastičnu Bosnu, skrivenu od očiju svijeta.

Obje nagrade, kako je saopšteno, bit će uručene na centralnoj bini ovogodišnjeg sajma knjiga u Sarajevu, na kome će Izdavačka kuća „Bosanska riječ“ Tuzla, prema riječima njenog urednika Šime Ešića, predstaviti oko 40 novih naslova, među kojima i djela ovogodišnjih lauerata.

(Bosanska riječ/RTV7)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*