U Beču 2016. rekordan broj novorođenih beba

Prema podacima Austrijskog zavoda za statistiku, u Beču je prošle godine rođeno 20.988 beba. Time je 2016. godina za Beč postala “najplodnijom“ godinom nakon 2. svjetskog rata. Oboren je rekord iz 1967. godine, kada se rodilo 20.507 beba.
Beč je nakon 2. svjetskog rata imao uglavnom negativan prirodni priraštaj, što je bilo uslovljeno starosnom strukturom stanovništva. Negativan prirodni priraštaj pridonio je i konstantnom smanjivanju glavnog austrijskog grada koje je trajalo sve do sredine 80-ih godina prošlog vijeka. U vrijeme 70-ih godina 20. vijeka Beč je svake godine imao i po 12.000 građana manje.

Glavni grad Austrije pozitivan priraštaj bilježi od 2004. godine, a 2016. godine je porastao za čak 5.365.

-Toliki pozitivan priraštaj Beč nije imao od vremena monarhije, iako je tada smrtnost bila mnogo veća – rekao je rukovodilac bečkog Magistratskog odjela za privredu, rad i statistiku Klemens Himpele.

Razlozi za to su produženje životnog vijeka i povećanje broja potencijalnih majki tj. žena u dobi između 15 i 45 godina starosti. Beč je tako u posljednjih desetak godina “najmlađa“ austrijska pokrajina, saopćeno je iz Eurocomm-PR Sarajevo, predstavništvo grada Beča u Sarajevu.
(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*